LIJEČNICA UPOZORAVA: ‘Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do oštećenja mozga i bubrega djeteta!’

LIJEČNICA UPOZORAVA: ‘Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do oštećenja mozga i bubrega djeteta!’

Foto: 

PublicDomainPictures from Pixabay

D.H.

D.H.

‘Red je da malo obnovimo gradivo’

Nažalost, zadnjih godina smo u više navrata svjedočili situacijama u kojima je došlo do smrti djeteta zbog boravka u prevrućem automobilu.

Kako do toga više ne bi došlo, Danijela Rašić Markota, dr.med. specijalizantica fizikalne medicine i rehabilitacije, na svojoj Facebook stranici Mama Fizijatrica objavila je upozorenje upućeno roditeljima i svima koji po vrućinama koje nam stižu u automobilima voze djecu.

‘Vruće je, a ljeto i još veće vrućine tek slijede, pa je red da malo obnovimo gradivo da ne bi čitali o ovim stvarima u crnoj kronici!

VAŽNO!

Ne ostavljajte djecu u autu, niti kada je auto u hladu i prozor malo otvoren!

Do smrti djeteta može doći vrlo brzo!

U parkiranom vozilu bez klime, u unutrašnjosti vrlo brzo dolazi do visokih temperatura koje ljudski organizam ne može podnijeti.

Tijelo djeteta se zagrijava znatno brže (3-5x) od tijela odrasle osobe radi slabije termoregulacije dječjeg organizma (prilagodba na visoke temperature okoliša) nego odrasle osobe!

Ako je temperatura okoline oko 28°C, temperatura u autu vrlo brzo može doseći i do 54°C!

Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do oštećenja mozga i bubrega!

Visoka temperatura u autu za vrlo kratko vrijeme dovodi do povišenja djetetove tjelesne temperature i do toplinskog udara. Ukoliko se ne reagira na vrijeme dolazi do zatajivanja organa te smrti djeteta!’.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.