Lokalni vodovodi isporučuju vodu bez dezinfekcije

Lokalni vodovodi isporučuju vodu bez dezinfekcije
D.H.

D.H.

“680 kemijski i 323 mikrobiološki neispravna uzorka vode”

Lani je analizom vode iz vodovoda u Hrvatskoj pronađeno 680 kemijski i 323 mikrobiološki neispravna uzorka, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Tijekom prošle godine sustavom samokontrole hrvatski vodovodi – isporučitelji pitke vode, analizirali su 69.700 uzoraka na kemijske pokazatelje i 47.110 uzoraka na mikrobiološke pokazatelje.

Monitoringom vode za ljudsku potrošnju je u javnoj distribucijskoj mreži uzorkovano 6.476 uzoraka redovnog i 605 uzoraka revizijskog monitoringa.

Ukupni broj neispravnih uzoraka vode zbog jednog ili više pokazatelja iznosio je 216 odnosno 3,1 %, pri čemu je 140 uzoraka bilo kemijski (2,0 %), a 88 mikrobiološki neispravno (1,2 %).

Sanitarni inspektori Ministarstva zdravstva su prilikom službenih kontrola zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju nad pravnim osobama koje objavljuju djelatnost javne vodoopskrbe u 2017. godini uzorkovali 103 uzorka, od kojih je 25 (24,2 %) bilo neispravno.

Lokalni vodovodi s javno-zdravstvenog aspekta predstavljaju najveći rizik jer se voda potrošačima isporučuje bez ikakve obrade, a često i bez dezinfekcije. Od 617 uzoraka uzorkovanih u lokalnim vodovodima njih 348 bilo je zdravstveno neispravno (56,4%), a najčešći razlog neispravnosti bilo je mikrobiološko onečišćenje pri čemu je 309 uzoraka (50,1%) bilo mikrobiološki neispravno.

U Hrvatskoj su trenutačno 134 poduzeća, odnosno javna vodovoda te 241 lokalni vodovod. Procjenjuje se da je u RH na javnu vodoopskrbu priključeno oko 87% stanovništva.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.