Jeste li otac svom djetetu?!

D.H.

D.H.

“Šest posto Hrvata nisu očevi djece koju odgajaju!”

U Hrvatskoj svega četiri do šest posto muškaraca nisu očevi djece koju odgajaju. Kod nas se godišnje radi tristotinjak vještačenja očinstva.

Bris tzv. bukalne sluznice, koja se nalazi s unutrašnje strane obraza, uzima se posebnim kolektorom koji sprječava da dođe do ikakve kontaminacije u smislu da se na njima nađe neki strani DNK. U laboratoriju se iz tog brisa izdvoje epitelne stanice, iz čijih se jezgri kemikalijama izolira DNK. Od njih je polovina naslijeđena od oca, polovina od majke. Znanstvenike “zanima” samo 15 mjesta odnosno tzv. molekularnih biljega u tom genomu, po kojima se ljudi najviše razlikuju.

Sve češći DNK testovi utvrđivanja očinstva.

U laboratoriju ta se mjesta umnože kemijskom reakcijom kako bi se mogli analizirati. Tek onda se mogu analizirati genetičke verzije na tim molekularnim biljezima. One se označavaju brojevima. Dijete mora imati jedan očev i jedan majčin “broj”.

Test očinstva može se napraviti i prije rođenja djeteta i to iz krvi majke, samo kod muškog djeteta. Taj je test moguće napraviti tek od 12. tjedna trudnoće.

Genom čovjeka sastoji se od 6.000.000.000 parova dušičnih baza, slova genetičke abecede. Genom svake jedinke unikatna je kombinacija nastala kombinacijom genskog materijala njezinih roditelja. Uz izuzetak jednojajčanih blizanaca, na svijetu ne postoje dvije osobe s identičnim genetskim materijalom.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.