MAJMUNSKE BOGINJE Zabilježen prvi smrtni slučaj u Europi

MAJMUNSKE BOGINJE Zabilježen prvi smrtni slučaj u Europi

Foto: 

Samuel F. Johanns from Pixabay

D.H.

D.H.

U Hrvatskoj 11 oboljelih

Španjolska je u petak izvijestila o svom prvom smrtnom slučaju povezanom s majmunskim boginjama. Smatra se prvim smrtnim slučajem u Europi od ove bolesti i drugim izvan Afrike u trenutnoj epidemiji.

Brazil je ranije u petak izvijestio o prvom smrtnom slučaju izazvanom majmunskim boginjama izvan afričkog kontinenta u trenutnom valu bolesti.

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije od 22. srpnja, u svijetu je zabilježeno samo pet smrtnih slučajeva, svi u afričkoj regiji, piše Reuters.

WHO je prošle subote proglasio epidemiju majmunskih boginja koje se vrlo brzo šire – globalnom zdravstvenom prijetnjom. Objavio je najviši stupanj upozorenja.

U svom posljednjem izvješću španjolsko ministarstvo zdravstva navodi da je u zemlji potvrđeno 4298 slučajeva. 120 oboljelih je hospitalizirano, a jedna je osoba preminula. Glasnogovornik Ministarstva zdravstva odbio je dati dodatne pojedinosti o preminuloj osobi, prenosi Dnevnik.hr.

U Hrvatskoj 11 slučajeva

Europski centar za prevenciju i suzbijanje zaraznih bolesti objavio je u četvrtak da je od početka izbijanja majmunskih boginja do 28. srpnja 2022. prijavljen je 11.001 potvrđeni slučaj majmunskih boginja iz 27 zemalja EU/EEA.

Redom: Španjolska 3738, Njemačka 2459, Francuska 1827, Nizozemska 879, Portugal 588, Italija 426, Belgija 393, Austrija 118, Irska 85, Švedska 81, Danska 71, Poljska 53, Norveška 50, Mađarska 37, Slovenija 33, Grčka 32, Luksemburg 23, Rumunjska 20, Finska 17, Malta 17, Češka 16, Hrvatska 11, Island devet, Slovačka šest, Estonija pet, Bugarska četiri i Latvija tri.

Šest slučajeva prijavljeno je iz dvije zemlje Zapadnog Balkana: Srbije pet i Bosne i Hercegovine jedan. Osim toga, jedan slučaj je prijavljen iz Turske.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.