‘Medicinske sestre ovog ljeta neće moći na godišnje odmore jer ih u bolnici nema dovoljno’

‘Medicinske sestre ovog ljeta neće moći na godišnje odmore jer ih u bolnici nema dovoljno’

Foto: 

Rusty Watson/Unsplash

D.H.

D.H.

Predlaže se stipendiranje novog kadra

Ključ zdravstva je funkcioniranje liječnika i medicinskih sestara. Medicinskih sestara nema i neće ih biti ako nešto ne učinimo, konstatirao je na aktualnom satu Skupštine PGŽ vijećnik Davor Štimac, objavljeno je na stranici Da štima svima.

„Medicinske sestre ovog ljeta neće moći na godišnje odmore jer ih u bolnici nema dovoljno. Molio sam prije 6 mjeseci da pokušamo otvoriti bar još jedan razred za njihovo školovanje u Medicinskoj školi. U čemu je problem da otvorimo još jedan razred? Razgovarao sam o tome i s ravnateljem škole. Problem je sada velik, a za tri četiri godine bit će neizdrživ“, zaključio je Štimac.

Primorsko goranski župan Zlatko Komadina je kazao da bi se mogao složiti s ovom konstatacijom no da je problem slojevit.
„Mi u stvari ne trebamo medicinske sestre jer ih imamo dovoljno, a problem je u tome što one odlaze van”.

Ravnatelj ne smatra da treba upisivati dodatne razrede. Škola proizvodi dovoljno medicinskih sestara za potrebe naše županije.“ rekao je župan Komadina i zaključio:

„To što one odlaze iz našeg zdravstvenog sustava je drugi problem. Ispada da bismo mi trebali školovati kadrove za inozemstvo kao što, očito, u mnogim djelatnostima i školujemo”.

“Što se mene tiče, ja sam sklon da tražimo dodatne upisne kvote, ali smo u apsurdnoj situaciji“, rekao je župan, dok je vijećnik Štimac dodao:

„Trebamo pronaći model da ih zadržimo. One odlaze jer ih je malo i izuzetno im je teško. Manje ih je nego prije dvije godine i bit će ih još manje”.

Zatražio je od PGŽ učini sve što je moguće da ih zadrži te poručio: „Stipendirajmo ih!“.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.