Medicinske sestre se obrušile na ministra Beroša: Dali ste povišice samo glavnjačama i uhljebicama

Medicinske sestre se obrušile na ministra Beroša: Dali ste povišice samo glavnjačama i uhljebicama

Foto: 

Screenshot

D.H.

D.H.

Tvrde kako obmanjuje javnost

Neformalna Facebook stranica koja okuplja medicinske sestre i tehničare, a pozorno je prati preko 63.000 ljudi, obrušila se u najnovijoj objavi na ministra zdravstva Vilija Beroša.

Tvrde da Beroš obmanjuje javnost i iznosi neistine kada traži empatiju od liječničkog staleža prema sestrama i tehničarima. Podsjećaju kako je za Hinu izjavio da ga “malo iznenađuju reakcije liječničkih udruga i sindikata, posebno izostankom empatije i razumijevanja za položaj ostalih kolegica i kolega s kojima svakodnevno dijele skrb za pacijente”.

– To nema veze sa istinom. Naime, zadnje donesenim izmjenama Uredbe nije data ni kuna povišice za sestre i tehničare koji svakodnevno pružaju direktnu sestrinsku skrb pacijentima, već samo za 1 posto medicinskih sestara i- medicinskih tehničara s magisterijima na rukovodećim radnim mjestima prve vrste, poznatije kao “glavnjače” i to samo više razine, klinika i zavoda, čak ni za za glavne sestre odjela, poručuju.

Facebook objavu prenosimo u cijelosti.

‘Ministar zdravstva Vili Beroš obmanjuje javnost i iznosi neistine kada traži empatiju od liječničkog staleža pravdajući se kako je navedenom uredbom dat doprinos za kolegice i kolege (u ovom slučaju sestre i tehničare) “s kojima svakodnevno dijele skrb za pacijente”.
Ministar Vili Beroš za HINU je izjavio: “Malo me iznenađuju reakcije liječničkih udruga i sindikata, posebno izostankom empatije i razumijevanja za položaj ostalih kolegica i kolega s kojima svakodnevno dijele skrb za pacijente.”
Međutim, to nema veze sa istinom. Naime, zadnje donesenim izmjenama Uredbe nije data ni kuna povišice za Medicinske sestre – medicinski tehničari koji svakodnevno pružaju direktnu sestrinsku skrb pacijentima već samo za 1% medicinskih sestara – medicinskih tehničara s magisterijima na rukovodećim radnim mjestima prve vrste, poznatije kao “glavnjače” i to samo više razine, klinika i zavoda, čak ni za za glavne sestre odjela.
Uredbom nije osiguran nikakav povijesni doprinos za medicinske sestre – medicinske tehničare već povišice samo za 1% sestara “glavnjača”/magistri od kojih većina nema gotovo nikakve a kamoli svakodnevne veze sa direktnom skrbi pacijenata! Osigurao je povišicu svojoj savjetnici i ostalim glavnim sestrama klinika, zavoda, koje trebaju držati sestre iz svakodnevne prakse tihima dok rade jedna za dvije ili tri suprotno standardima sestrinske prakse.
Posebno je važno napomenuti da glavne sestre / magistre / “glavnjače” koje su dobile pozamašne povišice zadnjim izmjenama Uredbe već primaju dodatak za svoje rukovodeći položaj, pa je samim time ovo samo podizanje već ionako dosta velikih primanja tih sestara naspram sestara koje rade u direktnoj sestrinskoj skrbi s pacijentima.
U isto vrijeme, sestrinska komora se hvali velikim uspjehom, savjetnica ministra za sestrinstvo čak povijesnim uspjehom, to što su za 1% sestara osigurali povišice.
Za to vrijeme realnost izgleda sasvim drugačije, na odjelima nam rade medicinske sestre i tehničari sa završenim trogodišnjim studijem sestrinstva a primaju plaće kao srednje medicinske sestre, jedna medicinska sestra radi za njih dvije ili tri, na odjelima se ne poštivaju standardi sestrinske prakse o kategorizaciji pacijenata i dovoljnom broju sestara, sestrama se ne plaćaju prekovremeni, svakodnevno se provodi mobbing a cijenu svega na kraju plaćaju upravo pacijenti.
Što hrvatsko zdravstvo i pacijenti dobivaju s povišicom za sestre koje nikad nisu i neće vidjeti pored sebe? Koje su to kompetencije i dodanu vrijednost dobile medicinske sestre u direktnoj skrbi i pacijenti sa činjenicom da je njihova glavna sestra završila magisterij a prije je taj isti posao radila i kao prvostupnica?
Da stvar bude još gora, savjetnica ministra za sestrinstvo daje si za pravo dijeliti magistre sestrinstva na odabrane i stihijske. Jeli po mišljenju Savjetnice Krpeta i PreCednik HKMS “stihijski magistar”? Kaže savjetnica Vilija, citiramo: “Naglašavam da se 12 godina upisuju stihijski magisteriji bez da se pita potrebe zdravstvenog sustava.” Znači li to da je i PreCednik Komore stihijski Magistar s obzirom da je završio magisterij 2017. godine, dakle prije 5 godina? Nije li godinama na vlasti upravo njezina i njegova stranka (ZNA SE) na vlasti koja je dopustila da se, kako ona kaže, “upisuju stihijski magisteriji” i provodi “neplanirani edukacijski biznis”? Žalosno je da osoba koja je direktno dobila povišicu ovom kvazi Uredbom proziva stihijske magistre sestrinstva jer eto očito oni nemaju člansku iskaznicu za “fotelju” pa su “stihijski magistri”. Neprocjenjivo!
I da se vratimo na sestrinsku komoru. Sestrinska komora, po običaju, kiti se tuđim perjem, jer je za priznavanje magisterija sestrama na pozicijama 1. vrste (glavnjača), glavna zasluga sindikata a ne komore. Nadalje, važno je napomenuti da je sad svima jasno da Komora radi za boljitak samo za uhljebe / glavnjače a ne za sve magistre. Medicinske sestre – medicinski tehničari opet su žrtve uhljebske organizacije koja koristi resurse (članarine) svojih prisilnih članova od kojih je većina srednjih i prvostupnica za boljitak odabranih. U 19 godina postojanja, sestrinska komora je radila samo protiv sestara SSS, dopušta da 1 sestra radi za 3 sestre, obmanjuje javnost o pravom broju nedostatka sestara, krije i proganja sve koji se usude propitivati poslovanje Komore i trošenje milijunske iznose članarina, prodaje javnosti aktivnostinza sestre koje uopće ne spadaju u djelatnost Komore, a sve to na leđima srednjih sestara i prvostupnica. Uhljebi koji se predstavljaju kao predstavnici sestara su obični politički poltroni vladajućih čija je zadaća da obmanjuju javnost i drže najbrojniju profesiju da ne talasa. Došlo je vrijeme da se tomu stane na kraj ili ne?
O tome što medicinske sestre / tehničari misle o ovim povišicama možete pročitati i u izdvojenim komentarima iz galerije.
U šumu ovog povijesnog uspjeha hrvatskog sestrinstva ostala je zamagljena informacija da je nakon 3 godine borbe Psihološko proljeće uspjelo saznati da je bivša predsjednica HKMS imala plaću od 20.000 neto a od Slobodna Dalmacija potvrdu naše informacije da je plaća i sadašnjeg predsjednika viša od 18.000 kn. Naravno, ne smijemo zaboraviti i da su dvije bivše predsjednice dobile otpremnine od gotovo pola milijuna kuna.
U gotovo 20 godina postojanja i djelovanja sestrinske komore, medicinske sestre su iskeširale cca. 200 milijuna kuna, a umjesto reguliranja profesije sestrinstva, ista se hvali akcijama i popustima, prividno povoljnim kreditima, ponudom smještaja u 1 stambenoj jedinici te dopisima i priopćenjima. I bez ovoga većina medicinskih sestara – medicinskih tehničara, njih čak 95 do 98% je nezadovoljno sa radom svoje komore, prema svim do sada provođenim anketama.
Sad je jasno da su, po vlastitom priznanju, svu svoju snagu upregli da bi osigurali povišice za 350 do 400 magistri sestrinstva iz fotelja.
Da nije tužno, bilo bi smiješno, ovako je sve i više nego tragikomično!
Medicinske sestre – medicinski tehničari zaslužuju više i bolje kao stup zdravlja svakog društva!
U Hrvatskoj je dugo godina pandemonij* sestrinstva. U Hrvatskoj je Sestrinstvo službeno regulirana profesija već gotovo 20 godina a nikada gore nije bilo, nikad veći kaos, nikad više nepravde i nikad viši nedostatak sestara. Medicinske sestre – medicinski tehničari su osuđene na milost i nemilost povlaštenih a za njih se više bore drugi, poput Psihološko proljeće nego one same.
*Pandemonij – mit. mjesto gdje borave demoni; središte, odn. područje krajnje pokvarenosti, divljeg bezakonja i zla; pakao

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.