MINI MOŽDANI UDAR Doznajte koji simptomi ukazuju na njega

MINI MOŽDANI UDAR Doznajte koji simptomi ukazuju na njega
D.H.

D.H.

Važno je obratiti pažnju i poduzeti mjere

Statistike pokazuju da svakih 40 sekundi netko u svijetu doživi moždani udar. Mnogi smatraju da se to može dogoditi samo starijim osobama, ali stručnjaci upozoravaju da nije tako. U 2009. godini, na primjer, 34 posto ljudi hospitaliziranih zbog moždanog udara bilo je mlađe od 65 godina.

Zato je važno da svi obrate pažnju na znakove i poduzmu odgovarajuće mjere, piše aktivni.si.

Prolazni ishemijski napad (TIA) ili mini moždani udar rezultat je privremenog poremećaja u opskrbi krvlju dijela mozga. Ovi poremećaji dovode do nedostatka kisika u mozgu.

TIA može izazvati simptome nalik moždanom udaru, ali ne traje toliko dugo. Simptomi traju od nekoliko minuta do nekoliko sati, ali potpuno nestaju u roku od 24 sata. Mini moždani udar ne oštećuje moždane stanice niti uzrokuje trajni invaliditet, ali je uobičajen znak ranog upozorenja da je osoba u opasnosti od moždanog udara.

Otprilike jedna od tri osobe koje dožive TIA-u, također dožive naknadni moždani udar. Rizik od moždanog udara je posebno visok u prvih 48 sati od TIA.

Koji su znakovi mini moždanog udara?

Problemi s vidom

Problemi s vidom na jednom ili oba oka mogu biti znak predstojećeg moždanog udara, kao i moždanog udara koji se već dogodio. Ako vam se vid naglo pogorša bez objašnjenja, odmah potražite medicinsku pomoć.

Utrnulost i opušteno lice

Utrnulost se obično osjeća samo na jednoj strani tijela; može se javiti slabost mišića, paraliza ili samo neobičan osjećaj. Istovremeno, možete imati osjećaj da vam je lice malo opušteno ili pretjerano opušteno.

Vrtoglavica

Kada mozak ne prima dovoljno krvi, to također može izazvati vrtoglavicu.

Problemi s govorom

Problemi s govorom se također mogu javiti kao rezultat TIA-e. Osoba govori nekoherentno ili nerazumljivo, možda čak i izobličava riječi dok govori.

Slabost

Može se javiti i slabost mišića, otežano hodanje, problemi s koordinacijom ili slabost na jednoj strani tijela.

Ako sumnjate na mini moždani udar, odmah se obratite liječniku. On će odrediti najbolju strategiju za prevenciju moždanog udara u budućnosti, pomažući da se spriječe ozbiljnije TIA komplikacije, prenosi N1.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.