Mladi liječnik Zagreb zamijenio najudaljenijim naseljenim otokom

Mladi liječnik Zagreb zamijenio najudaljenijim naseljenim otokom

Foto: 

HRT

D.H.

D.H.

Samo dva dana nakon završenog fakulteta

Liječnik Fran Blažević svoju je zagrebačku adresu zamijenio onom na najudaljenijem naseljenom otoku. U Lastovo je došao uoči turističke sezone kada je broj stanovnika utrostručen i vrlo brzo iskusio niz ozbiljnih situacija.

Fran Blažević (27) samo dva dana nakon završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu postao je lastovski liječnik. Imao je licenciju i znanje, a vrlo brzo počeli su se nizati izazovi, javlja HRT.

– Već drugi tjedan bila je jako izazovna situacija. Jedan je pacijent imao infarkt, slučajno smo na piću bili dr. Brešić, sestra i ja kad smo dobili poziv. U jednom trenutku pacijent je dobio srčanu aritmiju, ali smo ga prije dolaska helikoptera stabilizirali. Nakon toga nisam od uzbuđenja spavao, bilo je stresno, ali najvažnije je da je živ i zdrav – prepričava.

Na otok je došao uoči turističke sezone, kaže, skupilo se različitih iskustava – od lakših kirurških zahvata, podizanja helikoptera do poziva u pomoć korčulanskoj pomorskoj policiji.

Dvojbe rješava konzultirajući se s iskusnim kolegama.

– Najosjetljiviji sam na djecu, to je posebna odgovornost i stres, tu uvijek zovem kolege iz KBC-a Split i Zagreb. Svi su mi od velike pomoći – rekao je i posebno istaknuo dr. Antokovića koji mu je uvijek na raspolaganju kada ima pacijente s koronarnim problemima.

Načelnica Lastova Anita Jančić Lešić kaže da je mladima teško doći na otok, a da se neki koji dođu ne zadrže dugo. Dr. Blažević treći je liječnik na otoku u godinu dana.

Za sada Lastovo neće izgubiti svojeg doktora Blaževića koji se, kako sam kaže, još kao mali zaljubio u Dalmaciju i nije oklijevao kada je dobio poziv.

Ovo iskustvo za mladog zagrebačkog liječnika velik je ne samo profesionalni nego i osobni izazov jer zima na otoku ima puno lica.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.