Na gradskoj plaži u Makarskoj 140 građana pregledalo madeže, 12 upućeno na daljnje preglede

Na gradskoj plaži u Makarskoj 140 građana pregledalo madeže, 12 upućeno na daljnje preglede
D.H.

D.H.

‘Zaštiti se… i uživaj na suncu’

Na gradskoj plaži u Makarskoj 140 građana pristupilo je besplatnom dermatološkom pregledu koji je dm organizirao u sklopu inicijative ‘Zaštiti se… i uživaj na suncu’ čiji je cilj educirati što veći broj ljudi o zaštiti od UV zračenja te ih potaknuti na preventivne preglede kože.

Specijalistice dermatologije i venerologije Mateja Tošić Jukić, dr. med., i Snježana Nakić Tošić, dr. med. pregledavale su madeže i promjene na koži te su 12 posjetitelja uputili na daljnje pretrage od čega dvoje zbog suspektnih tumora, jednu osobu zbog sumnje na bazaliom te jednu zbog sumnje na melanom.

‘Činjenica da je koža lako dostupna pregledu i da pravovremenim utvrđivanjem sumnje na malignu bolest svi kožni tumori postaju izlječiva bolest, redoviti godišnji pregledi bi svakoj osobi na svijetu trebali postati dio rutine i brige o svom zdravlju. Također, redovito korištenje krema sa zaštitnim faktorom, pogotovo u našem podneblju trebalo bi biti obavezno tijekom cijele godine čime se rizik za oboljenje svodi na minimum’, istaknula je Mateja Tošić Jukić, dr. med.

Dermatolozi savjetuju odgovorno izlaganje suncu, što podrazumijeva izbjegavanje izravnog izlaganja suncu, pogotovo kada je ono najintenzivnije, te odabir kreme sa zaštitnim faktorom koja je prilagođena tipu, dobi i stanju kože. Kremu sa zaštitnim faktorom nužno je redovito nanositi tijekom dana, a kožu dodatno zaštititi nošenjem lagane odjeće i šešira sa širokim obodom.

‘dm već dugi niz godina radi na osvještavanju javnosti o važnosti brige o zdravlju te o ključnoj ulozi preventivnih pregleda. Inicijativom „Zaštiti se…i uživaj na suncu“ još smo jednom skrenuli pozornost na važnost zaštite od UV zračenja te smo građanima omogućili da pristupe besplatnim preventivnim pregledima koji su ključni za očuvanje zdravlja. Ponosni smo što je besplatnim pregledima održanima u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Puli, Karlovcu, Crikvenici, Šibeniku i Makarskoj pristupilo više od 1.500 naših sugrađana i što su donijeli dobru odluku za svoje zdravlje’, istaknuo je Ivan Horvat, menadžer marketinga i odnosa s javnošću u dm-u.

dm od 2011. godine provodi inicijativu usmjerenu na osvještavanje građana o važnosti zaštite od UV zračenja. Preventivnim pregledima organiziranim u sklopu inicijative do sada je pristupilo više od 14.200 građana, a njihovu važnost potvrđuje podatak da su svake godine dermatolozi u prosjeku oko 10 posto pregledanih uputili na daljnje preglede.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.