Na osnovnoj listi osam novih lijekova

Na osnovnoj listi osam novih lijekova
D.H.

D.H.

“HZZO snizio cijene 255 lijekova”

HZZO je snizio cijene 255 pakiranja lijekova, čime će se postići određena ušteda za HZZO, a smanjit će se i doplata za osigurane osobe za dio lijekova koji se propisuju na recept.  Na osnovnu listu lijekova stavljeno je 8 novih lijekova: lijek alirokumab za liječenje hiperkolesterolemije, desfesoterodin za liječenje urinarne inkontinencije i neurogenog mokračnog mjehura, lijek terlipresin za liječnje krvarenja iz probavnog trakta, lijek piksantron za liječenje B-staničnog ne-Hodgkinovog limfoma, lijekovi palbociklib i ribociklib za liječenje karcinoma dojke, lijek sarilumab, za liječenje reumatoidnog artritisa i saharoželjezov (III) oksihidroksid za sniženje hiperfosfatemije u bolesnika na dijalizi, a na dopunsku listu 2 nova lijeka za liječenje povišenog krvnog tlaka olmesartan i kombinacija olmesartan + hidrokloroziazid.

Dodatno su na liste lijekova stavljene nove  generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova u listi lijekova (na osnovnu listu lijekova 16 lijekova u 24 pakiranja, a na dopunsku listu lijekova 3 lijeka u 5 pakiranja).

Uz postojeće lijekove na listi proširene su indikacije za primjenu (1. linija liječenja uznapredovalog raka pluća za lijek alektinib, liječenje teške kronične spontane urtikarije za lijek omalizumab, liječenje juvenilnog idiopatskog poliartritisa za lijek tocilizumab).

„Stavljanjem novih lijekova na listu i proširenjem indikacija uz postojeće lijekove u listi proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja“, poručuju iz HZZO-a.

I.D.

Doktore,hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.