Namještanje atlasa je opasno!

Namještanje atlasa je opasno!
D.H.

D.H.

“Namještanje atlasa: nema dokaza da ga uopće treba namještati, a posljedice te terapije su opasne!”

Atlas ili prvi vratni kralješak iznimno je važan segment vratne kralješnice koji služi prenošenju težine glave na donje dijelove vratne kralješnice. U dva zgloba između atlasa i zatiljne kosti omogućene su kretnje spuštanja i podizanja glave (pokreti potvrdne gestikulacije), a u četiri zgloba između atlasa i drugog vratnog kralješka (axis-a) vrše se rotacijske kretnje glave (pokreti niječne gestikulacije), kod kojih se atlas rotira zajedno s kostima lubanje. Radi se o delikatnom, ali izvrsno usklađenom koštano-zglobnom ustroju kojega je atlas središnji element i koji omogućuje veliku pokretljivost glave.

Iščašenje atlasa?!

I dok se u popularnoj literaturi i web portalima spominje da je djelomično iščašenje (sub-luksacija) atlasa jako često te da kod većine od nas postoji još od rođenja (!), u nedavno objavljenom istraživanju obavljenom na uzorku od 298 pacijenata (koji su doista imali djelomično iščašenje atlasa) jasno se ističe da se radi o rijetkom, ali ozbiljnom stanju povezanom sa složenim deformacijama vratne kralješnice koje redovito iziskuju zahtjevno kirurško liječenje. Dok je djelomično iščašenje doista ozbiljno stanje, potpuno iščašenje atlasa je nespojivo sa životom zbog teškog oštećenja ili potpunog presijecanja vratnog dijela leđne moždine.

Kiropraktičari, bez i ijednog čvrstog dokaza i opisa metode utvrđivanja, tvrde da je tzv. subluksacija i/ili neusklađenost (engl. misalignement) atlasa razlog za čitav niz poremećaja koji uključuju glavobolje, vratobolje, bolove u mišićima, umor, vrtoglavice, alergije, zujanje u ušima, povišeni krvni pritisak, uznemirenost, razdražljivost i depresiju. „Nenormalna usklađenost atlasa“ dovodi se u vezu i s nizom drugih zdravstvenih stanja kao što su problemi sa sinusima, zatvor stolice (konstipacija), migrene pa čak i sindrom karpalnog kanala, hemoroidi i neobjašnjive promjene raspoloženja.

To se navodi bez predočenja ijednog dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi ovih poremećaja i kvalitete/kvantitete iščašenja atlasa.

Pretraživanjem čitavog niza baza podataka koji se odnose na znanstvenu utemeljenost  iščašenja ili neusklađenosti atlasa nisu pronađena klinička ispitivanja na ljudima koja bi uopće utvrdila i definirala kvalitetu i kvantitetu ovog „fenomena“. Nadalje, ne postoje literaturni podatci o smjernicama ili standardima u radiologiji kojima bi se kvalificirala veličina djelomičnog iščašenja atlasa ni u odnosu na zatiljnu kost niti u odnosu na drugi vratni kralješak.

Kiropraktičari utvrđuju iščašenje atlasa fizikalnim pregledom vratne kralješnice, testiranjem pokretljivosti kralješnice, mjerenjem duljine nogu, procjenom držanja, mjerenjem temperature pojedinih dijelova tijela te radiološkim pregledom vratnog dijela kralješnice. Napominjemo da ne postoje znanstvene literaturne smjernice za procjenu postojanja i ocjenu veličine ovog iščašenja.

Namještanje atlasa

U svjetlu gore navedenog, postavlja se pitanje zašto i kako „namještati“ nešto u našem tijelu za što se s pouzdanjem ne može utvrditi da nije u svom normalnom položaju. Demonstraciju utvrđivanja iščašenja atlasa te način njegovog vraćanja u „normalni položaj“ od strane tzv. Atlas-specijalista možete pogledati u prilogu Nove TV.

Tzv. „vraćanje atlasa u ispravni položaj“ vrši se ili manualnim pritiscima na određene dijelove atlasa, ili uz pomoć posebnog instrumenta kao na gornjoj slici ili u gornjem video prilogu, a mjesta i parametri pritiska se redovito prezentiraju kao profesionalne tajne. Kad su u pitanju dokazi u medicini, onda nema izvlačenja na profesionalne tajne.

Pretraživanjem baza podataka radi procjene znanstvene utemeljenosti namještanja atlasa nisu pronađena klinička ispitivanja na ljudima koja bi potvrdila povoljan učinak ove procedure na liječenje ili uklanjanje abnormalnosti/bolesti. Osim toga, postoje svjedočenja te opisi slučajeva u kojima su pacijenti liječeni na ovaj način imali ozbiljne i trajne negativne posljedice po zdravlje, a i unutar kiropraktičarskih udruženja mogu se pronaći ozbiljna upozorenja na neželjene učinke nekih metoda namještanja atlasa.

Zaključak

Uzimajući u obzir iznimno delikatnu anatomsku građu ovog dijela kralješnice te neposrednu blizinu i povezanost važnih živaca (vratni spinalni živci), krvnih žila (vertebralne arterije), kratkih i dugih mišića (koji se hvataju na zatiljnu kost te prvi i drugi kralješak), šest zglobova i brojnih ligamenata koji povezuju ove kosti uz činjenicu da kroz otvore kralješaka prolazi vratni dio leđne moždine, smatramo da bi svaka fizikalna intervencija u tom području, posebice manualna ili strojna, trebala biti sigurna i imati provjeren i dokazan blagotvorni učinak. Za „namještanje atlasa“ takvi dokazi iz kliničkih pokusa na ljudima ne postoje.

Urednički tim Dokazi u medicini

Namještanje atlasa: nema dokaza da ga uopće treba namještati, a posljedice te terapije su opasne

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.