Ne odazivajte se antivakcinacijskom skupu!

D.H.

D.H.

 „Napredak društva se temelji na znanosti, a znanost na provjerenim informacijama!“

Iduće srijede pred zgradom splitskog Hrvatskog narodnog kazališta na Trgu Gaje Bulata trebalo bi se održati „Mirno okupljanje povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom“. Kao gost naajvaljen je Andrew Wakefield.

Naš kolumnist, doc. dr. sc. Joško Markić, dr. med. specijalist pedijatrije, subspecijalist intenzivne medicine, član SDP-ova Savjeta za zdravstvo, splitski gradski vijećnik, upozorava kako je Andrew Wakefield 1998. objavio znanstveni rad kojim je, na uzorku od samo 12 djece, ukazao na moguću poveznicu cijepljenja s autizmom i gastrointestinalnim simptomima. Naknadno je dokazano da rad nije utemeljen na znanstvenim dokazima, da je upitne etičnosti i da su izradu financirali odvjetnici uključeni u tužbu protiv proizvođača cjepiva. Stoga se većina koautora ogradila od rezultata tog istraživanja, a časopis u kojem je objavljen ga je povukao. British Medical Council je temeljem toga Wakefielda proglasio krivim za nečasno i neodgovorno ponašanje te mu 2010. oduzeo dozvolu za obavljanje liječničke profesije. Naime, utvrdili su da je zlouporabio svoj položaj, podvrgnuo djecu nepotrebnim invazivnim postupcima poput lumbalne punkcije i kolonoskopije te svojim postupanjem osramotio medicinsku struku.

„Od tada pa do danas, objavljeno je na desetke istraživanja više kvalitete dokaza koji nisu pokazali poveznicu između cijepljenja i autizma. Demicheli i suradnici su 2012. objavili Cochrane pregledni rad koji je analizirao sigurnost i učinkovitost cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole iz 64 istraživanja koja su uključivala skoro 15 milijuna djece. Istraživanje je potvrdilo učinkovitost cjepiva uz rijetke nuspojave. Poveznica s autizmom, astmom, leukemijom, šećernom bolesti, demijelinizirajućim bolestima ili raznim infekcijama nije nađena“, ističe dr. Markić.

Slično su dvije godine kasnije potvrdili Taylor i suradnici u meta analizi koja je uključivala više od 1,2 milijuna djece, a u ožujku ove godine i Hviid i suradnici na uzorku od 657.461 djece rođene u Danskoj između 1999. i 2010. Nije nađena poveznica između cijepljenja i autizma ili poremećaja iz tog spektra.

„Uvažavajući aktualnu epidemiološku situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje u zadnja 2 tjedna imamo dvije osobe oboljele od ospica, neophodno je stalno ukazivati na nužnost cijepljena kao najbolje zaštite za pojedinca, ali i za ukupno stanovništvo. Visokom procijepljenošću postiže se kolektivni imunitet. Njime se štite najranjivije skupine stanovništva poput imunokompromitiranih, male djece i trudnica te oni koji se zbog medicinskih kontraindikacija ne smiju cijepiti ili nisu u potpunosti razvili imunost. Komplikacije ospica se javljaju u oko 30 % oboljelih, a neke od mogućih su sekundarne infekcije, upala pluća, neurološke komplikacije i miokarditis.

Stoga pozivam naše sugrađane i sve medije da bojkotirajući ovaj skup daju podršku znanstvenoj čestitosti, odgovornosti i medicini utemeljenoj na dokazima“, zaključuje doc. dr. sc. Joško Markić.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.