Nedostatak željeza vidi se na dlanovima

Nedostatak željeza vidi se na dlanovima

Foto: 

Alexander Grey / Unsplash

D.H.

D.H.

Obratite pažnju na ove simptome

Najčešći simptomi anemije, odnosno nedostatka željeza su: kratkoća daha, nepravilni otkucaji srca, depresija, nizak krvni tlak, oslabljeno pamćenje, glavobolja, blijeda koža, šumovi u ušima.

Ako prepoznajete simptome koji ukazuju na anemiju, vrlo je moguće da imate probleme sa željezom. Anemija nastaje manjkom željeza koje je važno u nastanku crvenih krvnih stanica, kao i za prijenos kisika u našem organizmu.

Nedovoljno crvenih krvnih stanica dovodi do anemije koju prvo možete uočiti po blijedoj koži. Dobar način da provjerite nedostaje li vam željeza jest da ispružite ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim prema gore i istegnete odnosno raširite prste.

Ako su nabori na dlanu svijetli u usporedbi s vašom bojom kože, to bi moglo ukazivati na slabiju cirkulaciju uzrokovanu niskom razinom željeza.

Na to ukazuje i svjetliji korijen nokta i blijeda boja unutrašnje linije donjeg kapka.

Najbolji način da pobijedite slabokrvnost jest da jedete što više namirnica bogatih željezom kao što su: nar, rajčica, sezam, špinat, brokula, soja, školjke, datulje, smokve, vino od kupina.

Anemiju može potvrditi isključivo krvna slika, stoga ako primijetite ove simptome, posjetite liječnika i napravite analize krvi, piše B92.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.