Nestašica je lijekova

Nestašica je lijekova
D.H.

D.H.

Stigli i prijedlozi o poskupljenjim

U ovoj je godini samo do sada prijavljeno 185 nestašica lijekova. Iz Hrvatske udruge poslodavaca upozoravaju – moglo bi biti i gore.

Uglavnom je riječ o generičkim lijekovima, odnosno lijekovima široke upotrebe koje koristi najveći broj pacijenta. Proizvođači poručuju da su razlog za smanjenu dostupnost lijekova rastući troškovi proizvodnje i sve niže cijene lijekova. U prosjeku kutija lijeka košta oko 4,5 eura.

Zato traže da se promijeni model javne nabave, odnosno da se ugovori za nabavu lijekova ne sklapaju samo s jednim proizvođačem te da se cijene lijekova usklade s inflacijom. Ministarstvu su uputili prijedlog rasta cijena od 15 posto za lijekove koji koštaju do 25 eura i 10 posto za lijekove od 26 do 50 eura.

‘To povećanje cijena lijekova pacijenti neće osjetiti, svi lijekovi o kojima pričamo su lijekovi na recept koji se plaćaju iz HZZO-a. Ako budu niže pojavnosti neće biti problema ove zime, ali evo moram najaviti da za neke antibiotike će biti nestašica ove zime’, poručila je predsjednica Udruge proizvođača lijekova pri HUP-u Ana Gongola, javlja Danas.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.