NESTAŠICA LIJEKA ZA DIJABETES ‘Pomama među djevojkama, koriste ga za skidanje kilograma’

NESTAŠICA LIJEKA ZA DIJABETES ‘Pomama među djevojkama, koriste ga za skidanje kilograma’

Foto: 

HALMED

D.H.

D.H.

‘Riskiraju ozbiljne poremećaje u metabolizmu’

Nastupile su i redukcije, ali Ozempica, lijeka za dijabetes, opet nema. Proizvodnja se povećava, potrošnja još više.

‘Hrvatska ljekarnička komora urgirala je da se izdaje i propisuje samo po jedna kutijica lijeka kako bi se umanjile te nestašice’, kazala je za Novu TV magistra farmacije Emilija Horvat.

Na privatni recept prepisuju ga svi specijalisti – od dermatologa do stomatologa.

‘Moraju se uvesti odluke. Stomatolog nije educiran za pisanje toga lijeka. Magistra ne može izdati lijek na temelju stomatologa – znam da ona živi od prometa, ali mi bismo u tom slučaju trebali odbiti i uputiti ga njegovom liječniku da vidi je li indiciran ili ne za njega’, istaknula je liječnica obiteljske medicine Gordana Štajminger.

‘Ozempic je samaglutid u dozi od 1 miligram registriran samo za liječenje bolesnika s tipom dva šećerne bolesti, nije registriran za liječenje debljine. Isti taj semiglutid u dozi od 4 mg registriran je za liječenje debljine ali ga trenutačno nema na hrvatskom tržištu.

Preporučujem da se pacijenti barem na početku obrate endokrinologu jer je pretilost bolest koja je povezana s 230 različitih komplikacija’, naglasio je endokrinolog Miro Bakula.

Zakompliciralo se i onima koje nemaju problem s pretilošću.

‘Nastala je pomama. Dolaze djevojke koje imaju dva-tri kilograma viška. Riskiraju ozbiljne poremećaje u metabolizmu – akutni pankreatitis, mučnine, može ostaviti posljedice koje će se za pet godina vidjeti’, upozorila je liječnica Štajminger.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.