NESTAŠICA LIJEKOVA Poznatog antibiotika neće biti sve do travnja

NESTAŠICA LIJEKOVA Poznatog antibiotika neće biti sve do travnja

Foto: 

PublicDomainPictures from Pixabay

D.H.

D.H.

Poremećaji u lancima nabave i proizvodnje

Zbog povećanje potrošnje i poremećaja u lancima nabave te proizvodnje došlo je do privremene nestašice pojedinih lijekova u ljekarnama, javlja Danica.

Najveći je problem, kako doznajemo, ovog časa s antibiotikom Zinnat od 500 mg kojeg proizvodi Glaxo. Riječ je o snažnom antibiotiku koji se primjenjuje tamo gdje ne pomažu ‘slabiji’. Kako se čini, neće ga biti na hrvatskom tržištu do počeka travnja iduće godine.

U kompaniji Glaxo navode kako je razlog nestašice tog lijeka ‘povećana potražnja’, odnosno potrošnja veća od uobičajene.

Farmaceutski div Merck pak prijavio je privremenu nestašicu Decortina 5 mg i 20 mg. To je kortikosteroid, odnosno poznati protuupalni lijek. On bi se trebao vratiti u hrvatske ljekarne do sredine prosinca.

Nestašicu svojeg poznatog lijeka Hrvatskoj agenciji za lijekove prijavio je ovih dana i Belupo. Riječ je o lijeku Torvas 10 mg i 20 mg koji se propisuje za regulaciju, odnosno snižavanje masnoća u krvi.

Kao uzrok nestašice navode se ‘razlozi povezani s proizvodnjom’. U Belupu kažu kako bi lijek trebao biti dostupan u ljekarnama i veledrogerijama najkasnije do kraja siječnja iduće godine.

Sanofi, s druge strane, prijavljuje ovih dana nestašicu svojeg lijeka Arava 10 mg. Riječ je o poznatom antireumatiku kojim se, primjerice, liječi artritis. Lijeka neće biti do početka veljače iduće godine, a ‘razlozi su povezani s proizvodnjom’.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.