Nova studija otkrila kada nipošto ne biste smjeli popiti ibuprofen

Nova studija otkrila kada nipošto ne biste smjeli popiti ibuprofen

Foto: 

Hilbert Kuipers from Pixabay

D.H.

D.H.

Mnogo ovisi i o dozama

Kao i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), ibuprofen djeluje ograničavajući kemikalije u vašem tijelu koje uzrokuju bol, upalu i groznicu.

No neki ljudi ne mogu uzimati ibuprofen jer stupa u interakciju s njihovim lijekovima. Osobe koje uzimaju lijekove za visoki krvni tlak mogle bi otkriti da ibuprofen može utjecati na njihove lijekove. Uzimanje ibuprofena ako također uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi poput varfarina može povećati rizik od krvarenja. Također biste mogli potrgati sluznicu želuca ako pijete alkohol dok uzimate ibuprofen, piše HealthDigest, prenosi N1.

Ibuprofen nije dobar za vaše srce ako ga uzimate u visokim dozama. Dok je tipična doza ibuprofena jedna ili dvije tablete od 200 miligrama svaka četiri sata, uzimanje 2400 miligrama dnevno može povećati rizik od kardiovaskularnih događaja. Čak i uzimanje 1200 miligrama ibuprofena može ograničiti učinak aspirina na zaštitu srca. Ako ste imali srčani udar, trebali biste u potpunosti izbjegavati uzimanje ibuprofena.

Meta-analiza iz 2011. kaže da uzimanje ibuprofena povećava rizik od srčanog udara za 61%. Ako niste uzimali ibuprofen prije srčanog udara, vjerojatno ne biste trebali početi. Studija je pokazala da su oni koji su počeli koristiti NSAID nakon srčanog udara imali veći rizik od novog srčanog udara, prijema u bolnicu zbog zatajenja srca ili smrti u usporedbi s onima koji nisu uzimali NSAID.

Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) upozorava na opasnost uzimanja ibuprofena za osobe starije od 65 godina. Oni s stanjima kao što su astma, problemi s bubrezima ili jetrom, autoimune bolesti ili kardiovaskularna stanja također bi trebali razmotriti kako ibuprofen može utjecati na njihovo stanje. Osobe sa zatajenjem srca, bolešću jetre ili poviješću čira na želucu trebaju izbjegavati uzimanje ibuprofena.

Zaklada za alkohol i droge kaže da svaki lijek ima rizike i nuspojave. Predložena doza ibuprofena može imati različite učinke ovisno o veličini vašeg tijela, cjelokupnom zdravlju, prethodnoj uporabi i drugim lijekovima koje biste mogli uzimati s njom. Nuspojave ibuprofena uključuju vrtoglavicu, žeđ, trnce u rukama ili nogama, zamagljen vid ili gastrointestinalne probleme.

Ne preporuča se dugotrajno uzimanje ibuprofena jer može izazvati probleme sa sluhom, oštećenje bubrega ili jetre ili krvarenje iz želuca. Također, Baltimore’s Mercy Hospital kaže da ne biste trebali uzimati ibuprofen dnevno dulje od 30 dana.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.