OBITELJSKI LIJEČNICI: Velik dio građana mogao bi ostati bez vozačkih dozvola!

OBITELJSKI LIJEČNICI: Velik dio građana mogao bi ostati bez vozačkih dozvola!

Foto: 

MUP

D.H.

D.H.

Doći će do gubitka povjrenje na realciji pacijent- liječnik što bi moglo imati katastrofalne posljedice na kompletan zdravstveni sustav

Unatoč brojnim javnim apelima Koordinacije Hrvatske obiteljske medicine – KoHOM-a, Vlada Republike Hrvatske u drugo čitanje uputila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama bez ijedne usvojene izmjene koje su joj uputile udruge liječnika.

‘Predsjedniku Vlade i predlagatelju ovog zakonskog prijedloga Andreju Plenkoviću KoHOM je prije više od dva tjedna uputio molbu da nas primi na razgovor i sasluša, no iz Vlade nisu čak ni kurtoazno odgovorili, a kamoli saslušali u kakvu će situaciju ovaj zakonski prijedlog dovesti oko 2500 obiteljskih liječnika, kao i bolničke liječnike u Hrvatskoj, kao i desetke tisuća pacijenata koji će ostati bez vozačke dozvole čime se može ugroziti i funkcioniranje prijevoza, hitnih službi, opskrbe i slično.
Po usvajanju tog zakonskog prijedloga moglo bi se dogoditi da veliki broj hrvatskih građana već u prvim danima primjene, privremeno ili trajno ostane bez vozačke dozvole.

Naime, u navedenom zakonskom prijedlogu u člancima 37. i 38. izmjenjuje se način utvrđivanja zdravstvene sposobnosti vozača, a istodobno resorno ministarstvo nije definiralo koja bi to bila zdravstvena stanja koja trajno ili privremeno utječu na zdravstvenu sposobnost vozača za sigurno upravljanje motornim vozilom.

U zakonskom se prijedlogu ne spominje donošenje pravilnika koji bi definirao koja su to stanja u kojima se pacijentu treba oduzeti vozačka dozvola.

Obzirom na to da će se zakonski sva odgovornost prebaciti na liječnike za koje je u prijedlogu spornog zakona propisana kazna od pet do deset tisuća kuna ukoliko ne prijave pacijente MUP-u, a može se očekivati da će istom na liječnike nasrnuti i osiguravajuće kuće i teretiti ih za milijunske iznose odštete.

KoHOM će stoga preporučiti liječnicima da po stupanju Zakona na snagu prijave zabranu vožnje za sva zdravstvena stanja za koja procijene da bi mogla potpasti pod tu kategoriju, kao i u slučajevima korištenja određenih lijekova.

Naglašavamo da Vlada ni u jednom trenutku nije dala podatke o tome za koji je broj prometnih nesreća uzrok bio zdravstveno stanje pacijenta ili lijekovi koje uzima!

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine – KoHOM više je puta nadležne ministre zdravstva i unutarnjih poslova te predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića javno upozorila na opasnost predloženih zakonskih izmjena jer se njima u potpunosti narušava odnos liječnik-pacijent zbog uvođenja obveze liječnicima da uz upozorenje vozaču o privremenoj nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom zbog trenutnog zdravstvenog stanja (što je do sada bio slučaj) ubuduće o tome moraju obavijestiti – policiju!

Najgore je to što će ova odredba dovesti do gubitka povjerenja na relaciji liječnik-pacijent što može imati katastrofalne posljedice na kompletan zdravstveni sustav.
KoHOM je nadležnima predložio da problem riješe na način da obavijest/upozorenje dano pacijentu (o tome da ne bi trebao upravljati vozilom) ostane između liječnika i pacijenta na način da liječnik isto zavede u medicinskoj dokumentaciji te preda pacijentu dok bi samo na posebno traženje policijskih službenika, liječnik bio dužan dostaviti takvu obavijest/upozorenje na uvid.
Sam pacijent odnosno vozač u tom slučaju imao bi mogućnost i odgovornost suzdržati se od korištenja motornog vozila za vrijeme trajanja obavijesti/upozorenja (jednako kao što je to dužan činiti kada ima prisutnost alkohola u krvi!), mogućnost naknadnog obraćanja izabranom liječniku radi kontrole svog zdravstvenog stanja i utvrđivanja prestanka postojanja privremenog stanja ili iniciranja upućivanja na izvanredni zdravstveni pregled o svom trošku. Ističemo da je ovakav model prisutan u većini zemalja Europske unije i u Velikoj Britaniji.
Nove zakonske odredbe u članku 37. u potpunoj su suprotnosti ostalim odredbama u istom zakonu, npr. s člankom 230. stavkom 2. kojim je jasno određeno da zdravstvene preglede obavljaju zdravstvene ustanove i trgovačka društva koja obavljaju djelatnosti medicine rada i specijalisti medicine rada u privatnoj praksi, dok je stavkom 3. istog članka zakona propisano da liječnici obiteljske medicine mogu obavljati zdravstvene preglede isključivo za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti vozača za upravljanje traktorima i poljoprivrednim radnim strojevima. Drugim riječima, tim je odredbama jasno propisano to da zdravstvenu sposobnost vozača može vještačiti isključivo djelatnost i specijalisti medicine rada, a ne obiteljski liječnik.
KoHOM apelira na saborske zastupnike i građane (za koje je propisana kazna od 60 dana zatvora ili 20.000 kuna ukoliko budu vozili nakon što im MUP, po prijavi liječnika oduzme vozačke dozvole) da reagiraju na ovakav zakonski prijedlog koji krši više zakona, koji nije učinkovit i koji u praksi neće doprinijeti poboljšanju stanja na cestama. Ministar zdravstva Beroš koji nije reagirao po ovom pitanju ni stao na stranu liječnika, ovih dana bombastično najavljuje obvezne sistematske preglede. No, prođe li ovakav Vladin prijedlog, pacijenti ne samo da se neće odazivati na sistematske preglede već se neće svom liječniku javljati ni kada budu stvarno bolesni zbog straha da ne ostanu bez vozačke dozvole’, poručuju iz HoHOM-a.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.