Omikron: Dvostruko više hospitalizirane necijepljene nego cijepljene djece

Omikron: Dvostruko više hospitalizirane necijepljene nego cijepljene djece

Foto: 

Alexandra_Koch / Pixabay

D.H.

D.H.

Vrlo zarazna verzija covida

Stopa hospitalizacije među necijepljenom djecom u dobi od 5 do 11 godina dvostruko je veća u odnosu na cijepljenu u razdoblju rekordnog porasta broja novih slučajeva covida uzrokovanog zarazom varijantom omikron, rezultati su američke studije objavljeni u utorak.

Od sredine prosinca do kraja veljače zbog posljedica covida bilo je hospitalizirano 19,1 posto djece na 100.000 necijepljenih u dobnoj skupini od pet do 11 godina, u usporedbi s 9,2 posto hospitaliziranih na svakih 100.000 cijepljenih, izvijestio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Znanstvenici su proučili podatke o gotovo 400 hospitalizacija u 14 američkih država koje se odnose na spomenuto razdoblje.

Studijom je utvrđeno da je među 397 djece koja su bila hospitalizirana zbog covida u vrijeme dominacije varijante omikron, njih 87 posto bilo necijepljeno, jedna trećina ih nije bolovala od bilo kakvih postojećih bolesti, a 19 posto ih je završilo na odjelu za intenzivnu skrb.

Vrlo zarazna varijanta omikron, koja je u siječnju rezultirala rekordnim brojem zaraženih u Sjedinjenim Državama, utjecala je i na porast broja hospitaliziranih od posljedica covida-19 među mlađima od 18 godina, što je izazvalo zabrinutost za zdravlje necijepljene djece.

Američka regulatorna tijela odobrila su cjepivo Pfizer/BioNTecha protiv covida-19 za djecu u dobi od 5 do 11 godina još u listopadu, prije porasta broja slučajeva zaraze omikronom.

Prema podacima CDC-a, samo je 28 posto djece u spomenutoj dobnoj skupini, ili njih oko 8 milijuna u potpunosti cijepljeno.

Studija je također pokazala da je stopa hospitalizacija zbog covida među djecom u dobnoj skupini od pet do 11 bila puno viša u vrijeme kada je prevladavala varijanta omikron, nego dok je prevladavala delta.

Hina

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.