Otkriveni neuroni koji pomažu paraliziranim pacijentima da ponovno hodaju

Otkriveni neuroni koji pomažu paraliziranim pacijentima da ponovno hodaju

Foto: 

👀 Mabel Amber, who will one day from Pixabay

D.H.

D.H.

Stići će spas za mnoge

Električna stimulacija kralježnice u nekim slučajevima može pomoći paraliziranim ljudima da ponovno prohodaju, a najnovija klinička ispitivanja pokazala su obećavajuće rezultate. Znanstvenici su identificirali specifične neurone koje je potrebno stimulirati i otkrili da pacijenti mogu hodati čak i nakon što je električna stimulacija isključena, piše T-portal.

Ozljede leđne moždine mogu biti prilično ozbiljne jer su pacijentima najčešće poremećeni signali iz mozga prema donjim ekstremitetima, a što uzrokuje djelomičnu ili potpunu paralizu. Nedavno otkriće znanstvenika obećava pomoći im da vrate pokretljivost putem epiduralne električne stimulacije. Pacijentima je u blizini leđne moždine ugrađen mali uređaj koji električnim impulsima stimulira neurone što kontroliraju pokrete nogu.

Brojna poboljšanja tehnike posljednjeg desetljeća pokazala su sve bolje i bolje rezultate, pomažući prethodno potpuno paraliziranim pacijentima da pokreću noge, stoje ili čak hodaju s pomagalima poput štaka i hodalica. U novom kliničkom ispitivanju istraživačkog centra NeuroRestore devet pacijenata ponovno je steklo sposobnost hodanja, a poboljšanja njihovih motoričkih funkcija zadržala su se čak i nakon završetka procesa rehabilitacije. Ključno je da su mogli hodati i nakon što je uređaj za električnu stimulaciju isključen, što je prekretnica u odnosu na prethodne studije.

Tim je napravio 3D ‘mapu’ leđne moždine, sve do pojedinačnih neurona, te promatrao koji su neuroni aktivirani električnom stimulacijom. Suzili su ga na određenu obitelj neurona koji sadrže gen zvan Vsx2. Zanimljivo, ti neuroni obično nisu važni za hod zdravih osoba, ali čini se da su ključni za reorganizaciju živčanih vlakana za popravak motoričke funkcije nakon ozljede određenih pacijenata.

Kako bi testirali ovu ideju, tim je potom upotrijebio novu verziju epiduralnih implantata koji ne samo da su stimulirali leđnu moždinu, već su posebno deaktivirali Vsx2 neurone. U testovima na miševima oni koji su imali ozljedu kralježnice odmah su prestali hodati, ali zdravi miševi su i dalje mogli hodati sasvim normalno.

Tim kaže da ovaj eksperiment potvrđuje Vsx2 neurone kao mete za epiduralnu električnu stimulaciju te kao tretman za paralizu. To bi na kraju moglo dovesti do još učinkovitijih terapija kako bi se pacijenti ponovno mogli kretati.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.