Ovih pet znakova dijabetesa možete uočiti na stopalima

Ovih pet znakova dijabetesa možete uočiti na stopalima
D.H.

D.H.

Obratite pozornost

Žeđ i česta potreba za mokrenjem, osobito noću, nisu jedini simptomi dijabetesa. Podijatrica Vaishnavi Bawa kaže da i stopala mogu skrivati neke jasne znakove problema s razinom šećera u krvi.

Utrnulost i trnci

Utrnulost i trnci u prstima na nogama i stopalima javljaju se kao posljedica povišene razine šećera u krvi, prenosi Index.

‘Visoka razina šećera u krvi može oštetiti živce u stopalima, uzrokujući utrnulost i trnce. Također, možete osjetiti peckanje i čudan osjećaj, kao da nosite čarape, iako ste bosi’, pojasnila je dr. Bawa.

Dodala je da se ovi simptomi mogu javiti već u predijabetičkoj fazi.

Oteklina

Još jedan potencijalni znak dijabetesa je oticanje stopala. ‘Ljudi koji imaju dijabetes, imaju tendenciju doživjeti vensku insuficijenciju’, tvrdi podijatrica.

Suha koža

Suha koža također može biti znak problema. Dr. Bawa kaže: ‘Jedan od učinaka dijabetesa je autonomna neuropatija koja zapravo ograničava vlažnost kože. Ako primijetite da su vam stopala ispucana ili da se suše više nego inače, razgovarajte s liječnikom o tome i testirajte se na dijabetes.’

Grčevi

Dijabetes može izazvati i perifernu vaskularnu bolest u nogama, što dovodi do grčeva.

Otežano zacjeljivanje rana

Ako imate rane, mjehure, žuljeve ili čireve koji dugo zacjeljuju, trebali biste potražiti savjet liječnika.

‘Kod dijabetesa šećer je povišen, što zaustavlja potencijal tijela da brzo i učinkovito zacijeli rane’, zaključila je liječnica.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.