Ovo je sedam mitova o karcinomu dojke

Ovo je sedam mitova o karcinomu dojke

Foto: 

PDPics from Pixabay

D.H.

D.H.

Ne nasjedajte i ne preskačite kontrole

Rak dojke je najčešći je tumor u žena, no više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj. Razlog tome zasigurno leži u provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja.

Neki tumori nastaju zbog mutacije i oštećenja gena, a neki zbog vanjskih čimbenika. U svakom slučaju samopregledi, UZV dojke i redovite mamografije su ključne jer sve češće obolijevaju i mlađe žene, piše Ordinacija.

S obzirom na to da se bolest ne može spriječiti, ključno je ‘uloviti’ je u samom početku jer je tada izlječiva.

Otkrije li se tumor u fazi dok je još manji od centimetra, izlječiv je u 98% slučajeva dok je petogodišnje preživljenje kod uznapredovalog stadija bolesti od 35 do 75%. Naravno da je za prognozu bolesti osim veličine bitna i vrsta karcinoma, stupanj njegove zloćudnosti, proširenost u pazušne limfne čvorove, hormonski status i HER-2 status, stoji na stranici Hrvatske lige protiv raka.

Iako se konstantno podiže svjesnost o ovoj bolesti i dalje postoje mitovi o tome tko i zašto obolijeva. Ovo su neki od njih.

MIT 1: Ako u obitelji nema oboljelih, nema opasnosti

Nažalost, to nije slučaj. Iako povećava rizik i svakako taj faktor treba ozbiljno shvatiti u vidu češćih kontrola, smatra se da je samo oko 5 od 10 posto oblika karcinoma dojke uzrokovano nasljednim mutacijama gena. Pretpostavlja se da s vremenom zdrave stanice dojke mogu same razviti mutacije, koje postaju karcinogene. Utjecaj imaju i vanjski faktori.

MIT 2: Zdrav život me drži sigurnom

Naravno da zdrava i raznolika prehrana, minimalan unos alkohola, vježbanje i općenito briga o tijelu i zdrav život doprinose općem zdravlju. No, može li vam to garantirati da nećete dobiti karcinom – ipak ne.

Odgovorno je smanjiti faktore rizika, no oni i dalje postoje pa ne preskačite samopreglede i kontrole kod liječnika.

MIT 3: Grudnjaci uzrokuju karcinom dojke

Svako toliko pojavi se informacija da grudnjaci, pogotovo oni sa žicom, mogu potaknuti razvoj karcinoma. Pojašnjenje je da mogu ograničiti protok limfne tekućine čime se uzrokuje nakupljanje toksičnih tvari u tkivu. Međutim, nema dokaza za ovo. Dapače, studija iz 2014. pratila je 1.500 žena s karcinomom dojke i nije dokazana povezanost s nošenjem grudnjaka.

MIT 4: Antiperspiranti mogu izazvati karcinom dojke

Niti ova česta tvrdnja nije potkrijepljena dokazima. Kao glavni krivac spominjao se aluminij i druge kemikalije, koje se i dezodoransa apsorbiraju u limfne čvorove i ulaze u stanice dojke, povećavajući rizik od karcinoma.

Druga teorija je bila da antiperspiranti zaustavljanjem znojenja mogu spriječiti oslobađanje toksičnih tvari iz limfnih čvorova što također povećava rizik od raka. No ništa od toga nije dokazano.

MIT 5: Ako nema opipljive kvržice, nema niti karcinoma

Karcinom dojke se ne razvija uvijek tako da prvo opipate kvržicu. Moguće je da je karcinom već́ prešao u limfne čvorove. Izostanak kvržice nije razlog da preskočite redovan pregled i mamografiju. Postoje i razne teorije o tome koje su kvržice više ili manje zabrinjavajuće Bile one bolne, pomične ili glatke – apsolutno svaka je razlog za pregled. Iako je većina benigna, uvijek postoji mogućnost da je u pitanju karcinom dojke.

MIT 6: Ako se rano uhvati, neće se vratiti

Mnogi vjeruju da karcinom dojke uhvaćen u ranoj fazi nema gotovo nikakve šanse da se ponovi. To vrijedi za većinu, ali rizik uvijek postoji. Također, mnogi smatraju da ako se ne vrati u prvih pet godina da su sigurni. Rizik je tada najveći, ali postoji čak i 20 godina kasnije. Ne zanemarujte kontrole.

MIT 7: Obolijevaju samo starije žene

Istina je da najčešće obolijevaju žene i to starije od 50 godina, no sve češće obolijevaju i žene u dvadesetima i tridesetima, a mogu oboljeti i muškarci.

Iako se kod njih karcinom dojke javlja rijetko, nisu bez rizika. Naime, iako nemaju grudi i muškarci imaju tkivo dojke. Obzirom da to nije prva stvar na koju pomisle ako i primijete kvržicu, karcinom se obično dijagnosticira kasno, u uznapredovaloj fazi. Sve promjene na muškim dojkama također treba provjeriti.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.