ad
ad

Pacijenti su zbunjeni – za koji pregled i kada njima treba COVID potvrda?

Pacijenti su zbunjeni – za koji pregled i kada njima treba COVID potvrda?

Foto: 

Screenshot

D.H.

D.H.

-Nova pravila od ponedjeljka-

S COVID potvrdom u rukama od ponedjeljka u bolnice ulaze i pacijenti. Necijepljeni i oni koji nisu preboljeli moraju na testiranje.

Od ponedjeljka COVID potvrdu moraju imati pacijenti koji dolaze na hospitalizaciju, na zahvate koji šire aerosol, kao što je recimo gastroskopija, pratnja pri porođaju, roditelji koji su u bolnici s djetetom, ili osobe u pratnji pacijenta.

U pandemiji su se do sada za te zahvate nosile liječničke potvrde o preboljenju ili cijepljenju, a sada vrijede i COVID potvrde. Ipak, ne trebaju vam ni one ni testiranje za većinu kontrola, rendgena ili na hitnoj pomoći.

“Normalno za sve hitne stvari se može doći bez ikakve potvrde, tu imamo svemoguće vrste testova, molekularni laboratorij koji je tu par metara dalje i nema problema”, rekao je Mate Lerga, specijalist hitne medicine.

Problema nema u obiteljskoj medicini

Ravnateljica Doma zdravlja centar, izv. prof. dr. med. Antonija Balenović kaže: “U primarnoj zdravstvenoj zaštiti naša vrata su otvorena bez te potvrde. Pacijenti koji dolaze kod svog izabranog liječnika ne moraju.”

Ne moraju nositi potvrde ni kod posjeta svom stomatologu. Ali ako idu na stomatološki zahvat u bolnicu, moraju. Zato je Hrvatska komora dentalne medicine pisala Ministarstvu.

“Ministarstvo će nam odgovorit ponedjeljak, gdje smo naveli razloge jer i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dentalne medicine isto tako se dolazi do nakupljanja aerosola, stvara se aerosol koji je u današnje vrijeme problematičan”, rekao je Žarko Udiljak, savjetnik predsjednika komora dentalne medicine.

S COVID potvrdama ili bez njih, u zdrvastvenim ustanovama cilj je da nitko ne ostane uskraćen za liječničku pomoć, javlja Dnevnik.hr.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.