Pet razloga zbog kojih možete imati loš zadah i kako si pomoći

Pet razloga zbog kojih možete imati loš zadah i kako si pomoći

Foto: 

Robin Higgins from Pixabay

D.H.

D.H.

Higijena usta

Loš zadah, također poznat kao halitoza, pogađa jednu od četiri osobe diljem svijeta. Važno je dobro paziti na svoje oralno zdravlje i održavati usta hidratiziranima kako bi izbjegli neugodne situacije i tjeskobu.

Možete koristiti neke prirodne lijekove kod kuće kako biste održali dah svježim, ali ako vam je to stalni problem, onda je preporučljivo posjetiti stomatologa.

Nekoliko stvari mogu uzrokovati loš zadah i savjeti kako ga spriječiti:

1. Riješite se kamenca na krajnicima

Ovaj kamenac su one male bijele mrlje koje se nalaze na krajnicima. Jedva se vide jer su skrivene u ustima. Uzrokuju loš zadah jer privlače bakterije i sastoje se od mikroba.

Postoji nekoliko prirodnih načina kojima možete pokušati riješiti ovaj problem – poput upotrebe vodice za ispiranje usta, grgljanje s jabučnim octom, kao i ispiranje grla toplom slanom vodom te korištenje oralnog tuša s niskim pritiskom koji može pomoći u zaustavljanju stvaranja kamenaca.

2. Ne preskačite doručak

Doručak je zaista najvažniji obrok u danu za organizam, uključujući i dah. Jedna studija je pokazala da tinejdžeri koji ne doručkuju pate od neugodnog zadaha više od onih koji to čine.

Važno je jesti zdrav doručak koji sadrži malo šećera, a sačinjen je primjerice od namirnica kao što su zelena salata, jabuke, jogurt, mlijeko i sve vrste hrane bogate vlaknima.

3. Dišite na nos

Disanje na usta može uzrokovati kronično neugodan i loš zadah jer zaustavlja proizvodnju sline. Zato prakticirajte disanje na nos jer je to pametniji izbor.

Disanje kroz usta ima i druge nuspojave koje mogu negativno utjecati na vaše oralno zdravlje – može uzrokovati bolesti desni, stres i tjeskobu te ‘smanjiti’ vašu čeljust. Jedna studija je zaključila da čak i djeca mogu patiti od lošeg zadaha ako dišu na usta.

4. Pijte vodu nakon začinjene hrane

Konzumiranje jake hrane može uzrokovati neugodan miris iz usta. Međutim, uvijek postoji rješenje za loš zadah ako se odlučite jesti ovu hranu.

Kada konzumirate začinjenu hranu uzmite žvakaću gumu bez šećera nakon što završite s obrokom. Kada je riječ o kavi, pijte vodu prije i poslije. A prije nego krenete jesti ribu dodajte limun u svoj obrok.

5. Očistite zube koncem 

Iako se preporučuje posjet zubaru zbog problema s plakom, to može biti od koristi samo privremeno jer bakterije uvijek mogu ući kada jedemo i pijemo. Zato je konac dobar način za uklanjanje naslaga sa zuba i sprječavanje neugodnog zadaha. Može pomoći u uklanjanju svih čestica koje suse zaglavile između vaših zuba, donosi Bright Side, prenose 24 sata.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.