Jadranske školjke su ugrožene!

Jadranske školjke su ugrožene!
D.H.

D.H.

“Nekontrolirani izlov školjaka u ‘sivoj’ i ‘crnoj zoni’ narušava jadranski eko-sustav”

Gotovo 80 posto školjkaša iz Jadrana izlovi se “na crno”, odnosno školjke izilovljavaju osobe koje nemaju povlasticu za takvu djelatnost. U sivoj gospodarskoj zoni je i glavnina otkupa. Utvrđeno je to istraživanjem koje je proveo splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo, kroz UN-ov program za razvoj (UNDP), a u okviru projekta COAST. Projekt COAST usmjeren je na poticanje poduzetničkih aktivnosti i praksi u turizmu, poljoprivredi, ribarstvu i marikulturi na području dalmatinskih županija, uz održivo korištenje i očuvanje biološke raznolikosti.

Rezultati istraživanja pokazuju kako se skupljanje školjkaša iz prirodnih populacija u istočnom dijelu Jadranskog mora intenziviralo tijekom posljednjeg desetljeća. Školjkaši se sakupljaju cijele godine i prodaju na otkupu, izravno restoranima ili koriste za osobne potrebe. Postojeći sustav povlastica za sakupljanje školjkaša ne dozvoljava izdavanje novih povlastica, odnosno, njihov je broj ograničen. Istovremeno, taj sustav omogućava promjenu imena nositelja povlastice pa se one prodaju na crnom tržištu za 3.000 do 4.000 eura.

Istraživanje je pokazalo kako na području Zadarske županije postoji osam vrsta školjkaša koji su od gospodarskog značaja – dagnja, jakopska kapica, brbavica, rumenka, kunjka, kamenica, čaška i kućica.

Za razliku od dagnje, koja komercijalnu veličinu od šest centimetara može dosegnuti već za godinu i pol do dvije, rumenka i brbavica rastu puno sporije, čak od pet do deset godina.

Stručnjaci sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo upozoravaju kako povećanje potrošnje morskih proizvoda, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, dovodi do toga da prirodne populacije nisu dovoljne za zadovoljavanje potreba tržišta. Stoga je potrebno ispitati mogućnosti uvođenja novih vrsta školjkaša u akvakulturu. Prema rezultatima istraživanja, na tržištu su najzanimljivije kunjka i brbavica. Stručnjaci predlažu eksperimentalno pokretanje akvakulture ovih vrsta i to u uvjetima monokulture te u uvjetima polikulture riba i školjkaša.

I. D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.