Popularna pića mogu izazvati povećane testise

Popularna pića mogu izazvati povećane testise

Foto: 

Dennis Young from Pixabay

D.H.

D.H.

Pokazalo istraživanje

Populrna gazirana pića mogla bi povećati veličinu testisa kod muškaraca, pokazuje nova studija. Kineski istraživači otkrili su da pića poput Coca-Cole i Pepsija podižu razinu testosterona i povećavaju veličinu genitalija kod mužjaka miševa, donosi The Sun. Čini se da je rad proturječan prethodnim istraživanjima koja sugeriraju da gazirana pića mogu imati negativan učinak na razinu testosterona, piše Index.

Međutim, stručnjaci su istaknuli da ispijanje puno gaziranih pića kod ljudi može povećati rizik od nekoliko dugotrajnih stanja poput pretilosti, dijabetesa i raka. Ova pića također bi mogla imati negativan učinak na plodnost žena. Prethodna studija pokazala je da piće smanjuje jajnike kod ženki miševa.

Najnovije istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Acta Endocrinol, testirala je učinke gaziranih pića na preko 100 miševa u razdoblju od 15 dana. Masa testisa miševa bila je značajno veća u skupinama onih miševa koji su pili gazirana pića svaki dan od onih koji su pili vodu ili neka druga negazirana pića. Ti miševi također su imali i više razine testosterona, odnosno muškog hormona.

‘Ovi su nam rezultati pokazali da pretjerivanje s unosom gaziranih pića može potaknuti pojačani rast testisa, ali je potrebno napraviti još zasebnih istraživanja kako bismo došli do točnog objašnjenja zašto se to događa’, napisali su autori studije.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.