Prenosi li trudnica alergije na svoje dijete?

Prenosi li trudnica alergije na svoje dijete?

Foto: 

Mojca-Peter from Pixabay

D.H.

D.H.

Evo što kažu liječnici

Studija na 500 žena koje su tada bile trudne ili su nedavno rodile otkrila je da je; zbog brige da djetetu ne izazovu alergiju; četvrtina njih u drugom stanju prestala jesti orašaste plodove, njih 20% odreklo se hrane s glutenom, a 16% je pazilo i da u organizam ne unesu pelud.

Uz to, 57% je brinulo i hoće li svoje  postojeće alergije prenijeti na dijete; s tim da je 41% trudnica patilo od peludne groznice, nisu znale trebaju li nastaviti sa svojim lijekovima i smatrale su da su loše informirane, prenosi Večernji list.

Liječnica opće prakse i stručnjakinja za obiteljsko zdravlje dr. Shireen Emadossadaty naručila je spomenuto istraživanje kako bi  u sklopu tjedna svjesnosti o alergijama (24.-30. travnja) razotkrila razne mitove o alergijama u trudnoći. ‘Razumljivo je da mnoge buduće mame brinu zbog alergija i prenošenja preosjetljivosti na svoje dijete, no neka istraživanja pokazuju da izloženost uobičajenim alergenima poput peludi, orašastih plodova i jaja tijekom trudnoće zapravo može biti korisna’.

A dok danas 22% trudnica smatra da nema dovoljno informacija o alergenima i utjecaju na bebe, prije par desetaka godina to je brinulo čak 40% njih. Danas će se, kaže istraživanje, 42% budućih mama s takvim pitanjem obratiti primaljama, 37% liječnicima, dok će 27% njih odgovore potražiti na Googleu.

‘Kao i s toliko stanja u trudnoći, i s alergijama se javlja mnogo mitova i poluistina’, kaže Emadossadaty i dodaje da trudnoća nije razlog da žene s alergijama trpe i pate.

Evo što još kaže, koja su vjerovanja o alergijama istine, a koja mitovi:

Mit je da se alergije pogoršavaju sa svakim izlaganjem alergenu.

Istina je da se simptomi peludne groznice mogu pogoršati tijekom trudnoće.

Mit je da su alergija i intolerancija isto; iako neki simptomi mogu biti slični, intolerancije na hranu mogu uzrokovati nadutost, nelagodu u trbuhu, isl., dok alergije mogu biti opasne po život.

Istina je da peludna alergija nekad tijekom godina može proći ili se ublažiti.

Mit je da med može smanjiti simptome alergije na pelud, prenosi Mirror.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.