Prvi registar bezglutenskih proizvoda

Prvi registar bezglutenskih proizvoda

Foto: 

HRT

D.H.

D.H.

Olakšat će kupnju namirnica

Međunarodni dan borbe protiv celijakije, autoimune bolesti uzrokovane konzumacijom glutena obilježen je i u Hrvatskoj. Jedini način liječenja je stroga bezglutenska prehrana. Udruga CaliVita predstavila je besplatnu internetsku aplikaciju – prvi registar bezglutenskih proizvoda koji će pacijentima olakšati snalaženje pri kupnji namirnica, javlja HRT.

– Prehranom bez pšenice, raži i ječma i svih namirnica koje sadrže ove žitarice, i ona se liječi u potpunosti. Na toj terapiji, na toj prehrani, crijevne resice se potpuno oporave i osoba koja ima celijakiju je zdrava, ali mora se te prehrane pridržavati strogo i doživotno, naglašava doc. dr. sc. Zrinjka Mišak,dr. med. iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

– Meni je nakon niza simptoma, celijakija dijagnosticirana s mojih 37 godina života. Kad su se povukli, prelaskom na bezglutensku prehranu, kad su se povukli moji simptomi, to mi je praktički drugi rođendan, zato što sam dobila novu energiju, novu snagu, rekla je Maja Vidović, oboljela od celijakije.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.