RAK JAJNIKA Ne zanemarite simptome, spasonosni ginekološki pregledi

RAK JAJNIKA Ne zanemarite simptome, spasonosni ginekološki pregledi

Foto: 

Screenshot HRT

D.H.

D.H.

Broj oboljelih raste

Rak jajnika najsmrtonosnija je ginekološka bolest od koje u Hrvatskoj godišnje oboli oko 500 žena. Na žalost, njih 70% izgubi borbu s bolesti. Uoči Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika, 8. svibnja, u Zagrebu je održana javna tribina pod nazivom “To nisu samo ženske stvari” kako bi se poslala poruka da to jest bolest žena, ali nije samo ženski problem, javlja HRT.

Prije nepunih osam godina 49-godišnjoj Zrinki Ulovec dijagnosticiran je rak jajnika, a prošle godine bolest se vratila.

BRCA genski test pozitivan je i to joj omogućuje ciljanu terapiju. Borba traje. Od lijeka Olapariba očekuje, kaže, da će joj dati novih sedam godina mira i da će živjeti punim plućima.

Oprez je nužan. Broj oboljelih raste, a ginekološki pregledi mogu biti spasonosni.

– Uz nadopunu obavezno za rak jajnika bi trebao biti s ultrazvukom, dakle nije dovoljan samo običan ginekološki pregled, jer se rak jajnike ne može otkriti papa testom, to zaboravimo, kaže prim. dr. sc. Višnja Matković, voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb.

U 70% slučajeva bolest se otkrije u uznapredovalom stadiju. Čak 9 od 10 žena prije dijagnoze ima više simptoma koji mogu upućivati na rak jajnika, ali nisu prepoznati.

– Svaka promjena u smislu nespecifičnih znakova bolesti, od napuhanosti, učestalog mokrenja, od nekakvih takvih stvari, ili gubitka težine, morate pomisliti da bi se nešto moglo dogoditi u vašem trbuhu i u ovom smislu, tumači savjetnica ministra zdravstva vera Katalinić Janković.

Zato u udruzi Sve za nju ne miruju.

Voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge SVE za NJU Ljiljana Vukota ističe da se u Hrvatskoj stvara zajednicu bolesnica, udruga, članova obitelji, liječnika, svih građana, kako bi oboljele žene, njih oko 450 godišnje, osjetile društvenu podršku i prepoznavanje.

Moto je ovogodišnje kampanje da nijedna žena ne smije biti zaboravljena.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.