Ravnatelj Doma zdravlja, Petric odgovara Bulju

Ravnatelj Doma zdravlja, Petric odgovara Bulju
D.H.

D.H.

„Odgovor na populističke izjave i neznanje Mira Bulja ili namjerno iskrivljavanje činjenica“

Donosimo u cijelosti priopćenje koje je uputio ravnatelj splitsko-dalmatinskog Doma zdravlja, Dragomir Petric, odgovarajući na napade saborskog zastupnika i vijećnika splitsko-dalmatinske Županijske skupštine, MOST-ovog Mira Bulja.

„Iako je još prošli tjedan upoznat sa stvarnim stanjem u Sinju, a i od ranije zna jer sam mu to višekratno na Skupštinama SDŽ osobno pokušao objasniti kako u cijeloj Cetinskoj krajini ima samo nekoliko liječnika u DZ SDŽ (po jedan ginekolog, pedijatar i liječnik obiteljske medicine) i dalje koristi svaku priliku kako bi Župana i DZ, odnosno mene, okrivljavao za sve probleme zdravstva, ne samo u Sinju.  Stvarno stanje je slijedeće. U Sinju rade dva pedijatra, od toga jedna u DZ. Na žalost pedijatrica koja je privatnica ali ima ugovor sa HZZO-om i radi u iznajmljenom prostoru u domu zdravlja se razbolila. Osim zbog kolegijalnih razloga i brige za djecu ne postoji nikakva obaveza DZ da sudjeluje u rješavanju problema jer nema nikakve zakonske mogućnosti da DZ preuzme privatnu ordinaciju. Usprkos tome isti dan po saznavanju pedijatrica doma zdravlja preuzela je skrb za sve hitne slučajeve bolesne kolegice, svjesno žrtvujući svoje vrijeme i oduzimajući vrijeme i svojim pacijentima. Na moju zamolbu uskočio je i prof. Saraga, glavni mentor specijalizantima u KBC Split i naložio da dio staža odrade u Sinju a ja sam obvezao našu pedijatricu da radi u istoj smjeni i nadzire mlade kolege. Na žalost zbog administrativnih razloga to je trajalo samo tjedan dana. Sadašnja situacija je takva da pedijatrica DZ SDŽ pokriva sve što je u njenoj moći dok bolesna kolegica koja je, naglašavam, privatnica, ne pronađe zamjenu. Ta zamjena teško da može biti pedijatar jer ih na Zavodu za zapošljavanje nema, pa će DZ SDŽ i dalje obavljati stručni nadzor i pomagati, u granicama mogućnosti koje ima obzirom da je preko 70% svih liječnika u Županiji u statusu privatnika nad kojima DZ nema nikakve ovlasti. Što Miro Bulj jako dobro zna jer je i Saborski zastupnik. Ukratko, DZ SDŽ nema i na može imati nikakve odgovornosti za rad privatnih ordinacija. Sve što smo napravili ili ćemo ubuduće raditi nije zbog obaveze već zbog brige za djecu Cetinske krajine i na tome ćemo ustrajati. Usprkos žarke želje Mira Bulja da, makar na štetu djece, pravi predstave, a o sustavu ništa ne zna ili još gore neistinito zbori“.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.