Solin bez pedijatra: Ne želim trčati okolo i tražiti tko će mi pogledati dijete

Solin bez pedijatra: Ne želim trčati okolo i tražiti tko će mi pogledati dijete

Foto: 

Darko Stojanovic from Pixabay

D.H.

D.H.

Da je hitno, svjestan je i ravnatelj Županijskog doma zdravlja

Hrvatska je nepresušan izvor problema kada je u pitanju zdravstveni sustav. Dok ministra Beroša brine kako će u petak predstaviti reformu zdravstva, problemi u sustavu samo se gomilaju. I to nauštrb onih najmanjih. Grad Solin je praktički bez pedijatra, a solinske mame traže hitno rješenje.

Solin se voli pohvaliti svojim najmanjima, a slovi i kao grad prijatelj djece. No za njih nema onog najvažnijeg – kvalitetne zdravstvene zaštite. U Domu zdravlja radi samo jedna pedijatrica – i to umirovljena i na pola radnog vremena. Kad je nema, o najmlađim Solinjanima brinu specijalizanti. – piše N1.

Gordana je prije mjesec dana drugi put postala majka. Zbog iskustva sa starijim sinom, kćer je pokušala upisati u splitski dom zdravlja, no bezuspješno. Sada s grčem u želucu odlazi na solinsku pedijatriju.

– Pretežno kad se dogodi bolest ili nešto, želiš da ti netko riješi problem da ti dijete ozdravi, dođeš u pedijatriju Solin, prvo te svaki put netko drugi dočeka, znači nije uvijek isti doktor i svi imaju različita mišljenja. Prijeko je potrebno da se nađe pedijatar. Pod hitno! – kaže Gordana Mladinić.

Da je hitno, svjestan je i ravnatelj Županijskog doma zdravlja. I sam priznaje da to nije problem koji je nastao jučer.

– To je problem koji se praktički provlači od 2014. godine kad je država odustala od sustavnog financiranja na nivou primarne zdravstvene zaštite. Jedini mogući način premostiti problem je sa zamjenama kolega koji su bez specijalizacije, što se upravo događa u Solinu, da u jednoj smjeni radi kolegica koja nema specijalizaciju, a u drugoj pedijatrica u mirovini koja radi četiri sata. – kaže Marko Rađa.

Iz grada koji za sebe kaže da je prijatelj djece i obitelji i voli se hvaliti natalitetom, danas odgovora nema.

Zato je Gordana glasna. Ne želi se zadovoljiti s onim što trenutno imaju, a niti da joj djecu liječe specijalizanti.

– Ja sam toga svjestan, međutim nije ni Dom zdravlja pa čak ni Županija nisu prava adresa za adresirati nekakva pitanja, a to je kako motivirati mlade kolege da ostaju raditi – rekao je Rađa.

– Želim adekvatnu skrb za svoje dijete, koje to zaslužuje do svoje 18. godine, a ne trčati okolo i tražiti tko će mi dijete pogledati. – ustraje Gordana.

No čini se da će morati još neko vrijeme. Rađa se nada da će se problem riješiti u narednih nekoliko mjeseci. Dotad roditelje moli za strpljenje i nudi alternativu – splitske pedijatre.

– U Splitu postoji dosta pedijatrijskih timova koji su ispod standarda i koji imaju manje od 950 upisane djece. Stvarno molim roditelje za strpljenje od idućih mjesec, mjesec i pol dana. Mislim da će se nakon toga, ako ništa drugo, stvari bar za Solin malo popopraviti.

– Od 2018. godine. Znači otkad je doktorica Drnasin otišla u mirovinu mi čekamo da se strpimo. To već traje četiri godine da nemamo pedijatra. Dokad čekati? Stvarno ne znam. – govori Gordana kroz ironičan smijeh.

Ako je vjerovati nadležima, ne još dugo. Rješenje za oko tri i pol tisuće solinskih mališana stiže po završetku specijalizacije – prije proljeća iduće godine.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.