SPOJ ZNANOSTI I UMJETNOSTI Pjesme kitova i elektronska glazba

SPOJ ZNANOSTI I UMJETNOSTI Pjesme kitova i elektronska glazba
D.H.

D.H.

‘Cilj ovog znanstveno-umjetničkog projekta je osvijestiti javnost o iznimno inteligentnim vrstama koje su nam puno sličnije nego što mislimo’

U Mediteranskom Institutu za Istraživanje života održano predavanje i promocija novog albuma morske biologinje i glazbenice Sare Nikšić, umjetničkog imena Inner Child. Njeno dugogodišnje istraživanje na temu kulture i komunikacije kitova oduševilo je okupljene koji su se u prvom djelu događaja upoznali s njenim otkrićima ovih fascinantnih morskih bića, nakon čega je uslijedilo druženje uz spoj elektronske glazbe i pjesama kitova.

Novi album, Canticum Megapterae II – The Evolution, kao i njegov prvi dio Canticum Megapterae – Song of the Humpback Whale, rezultat su dugogodišnjeg istraživanja Sare Nikšić i suradnje s nekim od najboljih svjetskih producenata elektronske glazbe.

‘Cilj ovog znanstveno-umjetničkog projekta je osvijestiti javnost o iznimno inteligentnim vrstama koje su nam puno sličnije nego što mislimo, te potaknuti ljude na razmišljanje o našem utjecaju na druga živa bića. Kitovi, kao i mi, imaju bogate društvene i kulturne živote. Njihove pjesme su među najkompleksnijim u cijelom životinjskom carstvu. Mnoge druge vrste također imaju svoje kulture koje su od izuzetne važnosti za njihov opstanak’, rekla je Sara Nikšić, autorica i osnivačica interdisciplinarnog projekta Inner Child.

Od gubitka bioraznolikosti do klimatskih promjena, danas smo suočeni s raznoraznim izazovima. Suradnja između različitih disciplina može dovesti do ideja i rješenja kojih se pojedinačne struke možda ne bi dosjetile. ARTScience je dio Mediteranskog Instituta za Istraživanje Života koji njeguje spoj znanosti i umjetnosti.

‘Iako su znanost i umjetnost u prošlosti bile neodvojive, kasnije su se, kao i mnoge druge profesije, razdijelile. To se srećom mijenja, te danas vidimo sve više interdisciplinarnih projekata. Sretna sam što je vrijednost mog Inner Child projekta prepoznata, kako u svijetu, tako i kod nas. Veoma sam zahvalna što radim na tako predivnom mjestu kao što je ARTScience’, dodaje Nikšić.

A da je sreća obostrana potvrđuje i Danica Radman, direktorica ARTScience programa: ‘Sara je održala komunikativno i nadahnuto predavanje o kitovima i njihovoj kulturi. Prepuna sala je bez daha putovala oceanima, zaranjala u dubine, otkrivala pjesme kitova, patila zbog njih slušajući primjere zvučnog zagađenja, a i uživala u opisima produkcije albuma. Sara ima izrazit talent za pričanje priča, tako da su se brojna pitanja redala i u sali nakon predavanja i tijekom domjenka, uz pjesme kitova u formi izvrsno producirane elektronske glazbe. Živi razgovor publike čuo se u Medilsu do kasnih sati, bila je to večer koja će se pamtiti’.

Sara Nikšić a.k.a. Inner Child je morska biologinja, bioakustičarka i glazbenica. Istraživački rad je odveo u Škotsku, Australiju, Novi Zeland, Kaliforniju i Novu Kaledoniju. Već više od desetljeća Sara razvija inovativne metode edukacije i komunikacije znanosti kroz umjetnost. Osnivačica je interdisciplinarnog projekta Inner Child koji povezuje svjetove znanosti i umjetnosti. Osim studija biologije i ekologije, završila je glazbenu školu i razne tečajeve produkcije elektronske muzike. Njeni albumi su osvojili razne nagrade i obišli svijet. Nakon višegodišnjeg izbivanja vratila se u Hrvatsku gdje sada radi u Mediteranskom Institutu za Istraživanje Života kao dio ARTScience tima.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.