ŠTETNO KAO 50 CIGARETA Nova ovisnost u školama, čak 13 posto učenika vejpa

ŠTETNO KAO 50 CIGARETA Nova ovisnost u školama, čak 13 posto učenika vejpa

Foto: 

Christo Anestev from Pixabay

D.H.

D.H.

S mirisom žvake, lubenica, keksa, a izaziva upalu pluća

Da su hrvatski učenici prvaci po pušenju cigareta, to već svi znamo. Ali sada se školama širi nova ovisnost. Vejpovi. S mirisom žvake, lubenica, keksa, karamele, čega god hoćete. Okusi su dizajnirani baš za djecu, na Tik Toku ih bez problema reklamiraju influenceri, i tako je vejpanje postalo novi trend koji slijedi 13% učenika.

Makar mnogi misle da opasnosti nema, da je to manje opasno nego obične cigarete, i što ne bi malo pućkali jagodu s kivijem: šareni aparatić za 6-7 eura koji fino miriše ekvivalent je 50 popušenih cigareta.

Vejpanje nije bezopasno. Može izazvati novu vrstu upale pluća, piše Danas.

‘Jedna stvar kod e-cigareta koju sam shvatila, barem meni osobno, nekako su puno lakše za postati ovisan o njima nego o cigaretama. Pogotovo zbog tih voćnih okusa, puno se lakše prilagoditi nego na bilo koje cigarete’, kazala je sugovornica koja je htjela ostati anonimna.

Imaju okus po žvakama, fine su, kao da pušite sokić – kaže jedna srednjoškolka, za ovu priliku nazvat ćemo je Mia. Obične cigarete počela je pušiti u sedmom razredu, a onda je uz njih u srednjoj školi počela s vejpanjem.

‘Ne ostavlja miris po sobi, po odjeći kao što cigarete ostavljaju. Pa mi je tako jednostavnije doma dobit tu neku dozu nikotina’, dodala je anonimna sugovornica.

Dozu nikotina preko e-cigareta traži i naša druga sugovornica. Obične cigarete i dalje puši, ali vejpanje je praktičnije. Možete pušiti u krevetu, tramvaju čak i u školi – nitko neće ni primijetiti.

Na pitanje o tome koliko je jednostavno kupiti vejp na kiosku i traže li pritom prodavači osobnu sugovornica je odgovorila da to uglavnom nije slučaj.

‘A i ako nas traže osobnu, izmotaš se nekako, izmuljaš: Joj pa imam 18, nemam osobnu. Zapravo je jako lagano doći do svega toga’, objasnila je.

Lagano dolaze do svega mnogi šesnaestogodišnjaci. Novi trend vejpanja zahvatio je 13 posto učenika u Hrvatskoj.

Grejp, grožđe, mandarina ili okus energetskog pića. E-cigareta ima svakakvih. Mi smo kupili lubenicu i vaniliju. Jednokratne e-cigarete, koštaju 6 i pol eura, imaju 18 miligrama nikotina – i čak 600 udisaja.

Što je zapravo kao da ste popušili 50 običnih cigareta. Pa sada zamislite kada u jednom danu potrošite cijeli ovaj vejp. Možda mirišu na karamelu i čokoladni brownie, ali nisu bezopasne.

‘Postoji bolest koja je povezana s e-cigaretama. Bolest plućnog intersticija za koju ne znamo točan mehanizam nastajanja, ali zna se da je povezana s e-cigaretama. Ta bolest je po sebi dovoljno opasna, dovodi do smanjene funkcije disanja, može biti trajnih posljedica na pluća’, rekao je pulmolog Luka Vrbanić iz KBC Sestre Milosrdnice.

Cigarete demoniziramo, vejpanje je u redu. Tako se čini kada pogledate recimo Tiktok. Promoviraju ih influenceri, a kako onda djeci ne bi bio privlačan lijepo upakirani proizvodi, koji izgledaju više kao dječji slatkiš nego kao cigareta. A zapravo taj slatkiš, stvara ovisnost.

‘Može doći do problema ne samo što se tiče stvaranja bolesti, somatskih, već razvoja mozga. Svaka ta e-cigareta sadrži nikotin i može izazvati ovisnost. Studija provedena na sto tisuća djece u Americi pokazala je povezanost korištenja e cigareta među mladima i djecom sa psihološkim distresom’, objasnila je Ella Selak Bagarić iz Hrvatske psihološke komora.

Ono što najviše zabrinjava, nije pao broj onih koji puše obične cigarete. Maloljetnici prvu zapale već s 11 godina. U Hrvatskoj svakodnevno puši 12 % dječaka i 10 % djevojčica u dobi od 15 godina. Ali vejpanje je novi trend, koji se javlja već u osnovnoj školi.

‘Ako gledamo dob kada su započinjali s pušenjem e-cigareta, to je 13 i 14 godina. Mi nemamo pad, mi smo vrlo visoko na ljestvici u Europi što se tiče pušenja običnih cigareta i e-cigareta’, rekla nam je Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Svi u društvu puše, pa pušim i ja – najčešći je odgovor kod mladih, bilo da je riječ o običnim ili e-cigaretama.

‘Nekako sam se našla među njima i oni su bili kao: ajde, ajde. I teško je to kad si ti jedini, nije teško, ali privlači te, zanima te, novo iskustvo i onda ti se svidi’, rekla je anonimna sugovornica.

Peti smo po pušenju u EU, svaki treći Hrvat je pušač, jedna smo od rijetkih država u kojoj se puši unutra, vani, na svakom koraku. Pa možda da razmislimo o tome kako biti bolji primjer mladima.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.