Što ako ste bliski kontakt osobe pozitivne na kućnom testu?

Što ako ste bliski kontakt osobe pozitivne na kućnom testu?

Foto: 

Screenshot/N1

D.H.

D.H.

Bernard Kaić objašnjava

Na neka od pitanja koja najviše zanimaju građane o kontaktu s osobama zaraženima koronavirusom, odgovorio je epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

Jedna od zbunjujućih situacija jest što učiniti ako vam osoba, s kojom ste bili u bliskom kontaktu, javi da joj je kućni test pokazao da je pozitivna na covid. Iz HZJZ-a objašnjavaju da se svaki kućni test mora potvrditi brzim antigenskim (BAT) ili PCR testom.

‘Ako ste bili u bliskom kontaktu u vrijeme kad je osoba zarazna, trebate se podvrgnuti samoizolaciji prema preporukama koje su objavljene na stranicama HZJZ-a’, kazao je šef HZJZ-ove epidemiološke službe Bernard Kaić za Dnevnik.hr.

Epidemiolozi objašnjavaju da se na temelju rezultata kućnog testa kontaktima ne može odrediti samoizolacija, ‘ali je dobro izolirati se i čekati BAT ili PCR nalaz’. Jednostavnije rečeno, trebali biste se ponašati savjesno i odgovorno te ostati doma.

Na pitanje kako takvu situaciju objasniti poslodavcima, Kaić kaže da ‘kažete poslodavcu da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom i da zbog toga morate u karantenu. Javite se izabranom liječniku, koji o tome može izdati potvrdu ili otvoriti bolovanje’.

Iz HZJZ-a ističu da je važno otvoriti bolovanje čim ste pozitivni na kućnom testu. ‘A radi li se doista o covidu, utvrdit će se naknadno, prema mogućnosti, što nije neuobičajeno i kod drugih zaraznih bolesti jer rijetko kada imate dokazanu etiologiju istog trena. Sve traži svoje vrijeme. Trajanje izolacije odredit će se na temelju datuma početka simptoma’, pojašnjava.

A kada je riječ o PCR testiranjima, na koje se sve dulje čeka, Kaić kaže da se do testiranja osobu može na temelju simptoma i epidemiološke anamneze, odnosno podataka o bliskom kontaktu s oboljelima, proglasiti oboljelom od covida.

‘Kao drugo i još važnije, izabrani liječnik može uraditi brzi antigenski test, koji se priznaje kao laboratorijska potvrda bolesti’, dodao je i kazao da, koliko on zna, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje rade na rješavanju problema s nedovoljno kapaciteta za testiranje.

Kaže da se ne bi smjelo dogoditi da se kapaciteti potpuno probiju, pa da se na termin čeka i dulje od tjedan dana, ‘jer se i BAT priznaje kao potvrda bolesti’.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.