ad
ad

SUZANA KAČIĆ BARULOVIĆ Prof. hrvatskog jezika savjetuje maturante uoči važnog ispita

SUZANA KAČIĆ BARULOVIĆ Prof. hrvatskog jezika savjetuje maturante uoči važnog ispita
D.H.

D.H.

 

 

-Samo je jedno rješenje-

Nakon godinu dana rada u pandemijskim uvjetima, ulazimo u zadnjih sedam dana nastavne godine. Bila je teška, no ipak s manje nepoznanica jer smo prošle godine svu u sustavu obrazovanja prošli neplanirani brzi tečaj nastave na daljinu, tzv. online nastavu. Ipak, za ovogodišnje maturante je sada najvažnije razdoblje polaganja državne mature o čemu ovisi njihova budućnost. Naravno da je nemoguće ostvariti sve zadane ishode zbog tipa nastave na daljinu koja se nejednako realizirala i pod različitim uvjetima pa i ovogodišnjim maturantima želim svako dobro, što više radne energije i da upišu željene prve izbore fakulteta.

Je li im lako? Nimalo. Je li ikome lako raditi i učiti u ovakvim uvjetima. Nije. Ima li rješenja? Ima.

Učiti, učiti i samo učiti. Nema dalje. Princip je zaista uvijek isti, sve su ostalo nijanse. Svi polažu pod istim uvjetima i u isto vrijeme pa i dalje mislima da je NCVVO ustanova kojoj treba osigurati nastavak rada kao do sada i omogućiti čim prije provođenje nacionalnih ispita i u osnovnoj školi. Svakako, maturanti su upoznati s ispitnim katalozima na vrijeme (još 28.rujna 2020.), znaju što i kako polažu.

No, valja podsjetiti da je prošle godine, tadašnja ministrica znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Blaženke Divjak donijela je odluku kojom je izbačen dio iz sadržaja ispita državne mature i to sadržaj rugoga polugodišta maturalnih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a dio struke je smatrao da takva odluka nije imala zakonsko utemeljenje ni opravdanje. Općenito, sigurna sam da struka ne odobrava upletanje državne administracije, a time i politike, u pitanja struke, u ishode utvrđene nacionalnim i školskim kurikul(um)ima pa tako i ispitnima katalozima za polaganje ispita državne mature jednako kao i u autonomiju nastavnika. Naglašavam da su se prošle godine u predmetu Hrvatski jezik izostavili iznimno važni sadržaji nacionalne kulture (npr.druga moderna i postmodernizam) što je u biti najviše naštetilo maturantima jer su ostali zakinuti za vrlo važan dio nacionalne kulture i baštine, što književnost zasigurno jest. Od tada do danas, bilo je i novog vala pandemije i potresa i nepogoda, no nije se opet pogriješilo, bar ne u tom dijelu pa se ispitni katalozi nisu naknadno mijenjali. Ipak, kako pratimo sve što se događa oko reforme (koja to zapravo nije), uočila sam iznenadni odlazak ravnateljice NCVVO-a u vrlo proturječnim okolnostima, koju je zamijenio, gle čuda, predstavnik jedne od školskih izdavačkih kuća, a sad slijedi i prijedlog zakonskih promjena. Sve nabrojeno potvrđuje da se politika ipak ponovno uplela u obrazovanje, posebno u rad NCVVO-a koji je zadužen za provedbu ispita državnu mature i koji je pod ingerencijom Vlade RH i Hrvatskog sabora, a sada ga se želi vratiti pod krov MZO-a, dakle – opet se reže političkim škarama.

Želimo čuti objašnjenje zašto sadašnja politika želi instrumentalizirati jednu neovisnu ustanovu. Podsjetit ću, cilj osnivanja Centra je njegova neovisnost. I sve parlamentarne stranke su tada bez prijepora podržale njegovo osnivanje. Stoga, crveni karton za vraćanje politikanstva u obrazovanje i zaustavljanje reforme obrazovanja.
Dok se klupko do kraja ne razmota (ili prereže), maturantima poruka da još uvijek imaju dovoljno vremena za ponavljanje i čitanje djela koja nisu stigli do sada, a posebno je važno pročitati esejske naslove. Ispitni katalozi s popisom djela i svega što se ispituje uvijek su na istoj e-adresi: https://www.ncvvo.hr/ispitni-katalozi-za-drzavnu-maturu-2020-2021/

Sretno svim maturantima, no ipak najvažnije – čuvajte zdravlje i pridržavajte se epidemioloških mjera.

Suzana Kačić Barulović, profesorica hrvatskog jezika

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.