SVI SVETI/DUŠNI DAN Je li smrt uistinu kraj?

SVI SVETI/DUŠNI DAN Je li smrt uistinu kraj?

Smrt je misterij i u 21. stoljeću.

Foto: 

Richard Mcall / Pixabay

D.H.

D.H.

Vječno pitanje

Kada ćemo se roditi i kad ćemo umrijeti, nikada nećemo doznati. To su pitanja bez odgovora na kojima su mnogi mudraci, filozofi, teolozi i znanstvenici ‘lomili zube’. Priroda ili već netko tko ju je stvorio, ovisno o tome u kojem duhu ste odgajani i u što vjerujete, potrudili su se da na ta pitanja nikada ne pronađemo odgovore.

Iz mrtvih se, za naših života, nitko nikada nije vratio da nam prepriča što mu se dogodilo, a vjerovanje da život tek počinje iza smrti jako je primaljivo, posebno ako vam je ovozemaljski bio mizeran.

Mnoge religije propagiraju ideju da postoji život iza smrti, pa zato ovim dana posjećujemo grobove svojih najmilijih, ukrašavamo ih svijećama i cvijećem, slaveći blagdane Svih svetih i Dušni dan. No, ima i onih religija, koje zastupaju teoriju da život završava smrću i da nakon što se kemijski i energetski ‘ugasite’ i zaspe vas crna zemlja, nema ničega. Neke pak religije vjeruju u reinkarnaciju, na način da će ona ovisiti o tom kakav ste čovjek bili u prijašnjem životu – kao nagradu ili pak kaznu.

U što god vjerovali, svi se smrti boje. Bez obzira je i strah racionalan ili nije, prisutan je.

Kako god, smrt je misterij i u 21. stoljeću. Neizbježni je to događaj za svakoga tko se živ rodi, a još uvijek nedovoljno objašnjen, istražen ili možda samo nedovoljno prihvaćen kao neminovan.

Teško se pomiriti sa smrću i onima koji vjeruju u zagrobni život. Teško je ostaviti svoje živuće, a živućima je teško oprostiti se o onih koji su umrli.

Grčki filozof Epikur je tvrdio kako smrt nije loša jer dok smo živi smrti nema. Onda kada umremno, nema nas, pa prema tome smrt na čovjeka uopće ne može utjecati.
Martin Heidegger, njemački filozof egzistencijalizma je tvrdio da je čovjek svjestan sebe jer je svjestan svoje smrtnosti.

Nažalost, mnogi su trebali umrijeti da bi ih se počelo poštovati. Možda bi bilo mudrije za života steći poštovanje, a život njegovati i produljiti ga, čuvajući svoje zdravlje i jude koji vas vole i cijene, ne čineći vam zlo i pomažući vam u teškim trenucima.

Život je uistinu dar, a starost je prvilegija. Nitko na Zemlji nije besmrtan, osim jedne vrste meduza. Možda su upravo one koje bi nam trebale ulijevati nadu da će se znanstveno-medicinski recept za ljudsku besmrtnost možda jednog dana ipak pronaći.

Ili je pak i smrt – dobra.

Kad umrete, znate da ste živjeli.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.