SVJETSKI DAN LIMFEDEMA

SVJETSKI DAN LIMFEDEMA

Foto: 

Screenshot

D.H.

D.H.

‘Pacijenti s limfedemom suočavaju se s još jednim problemom u našem zdravstvenom sustavu – stalni nedostatak fizioterapeuta, te specijalista limfologa’

Svjetski dan limfedema obilježava se 6.ožujka, a Inicijativa ‘Život s limfedemom’ iz Splita i ove godine podsjeća na sve teškoće s kojima se suočavaju oboljeli od ove bolesti.

– Limfedem je kronična bolest usporenog limfnog sustava, odnosno prekomjernog nakupljanja limfe u organizmu. Prvi vidljivi simptomi su naglo oticanje nogu i ruku, a javljaju se kao posljedica kirurških zahvata, najčešće kod karcinoma dojke, ali i drugih trauma. Limfedem nije smrtonosna bolest, no lijeka nema, a ako se na vrijeme ne uoče simptomi i ne započne s pravom terapijom, tada limfedem može imati za život opasne posljedice – upozoravaju Ojdana Koharević i Katija Bajrić, predstavnice Inicijative ‘Život s limfedemom’ iz Splita.

Uz promjenu životnih navika, tjelovježbu i prehranu pacijentima najviše pomaže kompletna dekongestivna terapija koja uključuje limfnu drenažu i bandažu. No tada za pacijente oboljele odlimfedema nastaje drugi problem.-Naše bolnice u kojima se takve terapije provode su preopterećene, a liste čekanja na kojima su najčešće onkološki bolesnici su sve duže, zbog čega na terapiju treba čekati više od godinu dana. Dok čekamo na terapiju u bolnicama, nakupljena limfa blokira organizam, utječe na kvalitetu života svaki dan i ne preostaje nam ništa drugo nego da spas potražimo u privatnim ordinacijama – kažu predstavnice Incijative.

Tamo za samo jedan ciklus kompletne dekongestivne terapije treba izdvojiti od 500 do 1.000 eura. Pacijenti s limfedemom suočavaju se s još jednim problemom u našem zdravstvenom sustavu – stalni nedostatak fizioterapeuta, te specijalista limfologa. U hrvatskim bolnicama terapiju provode stručni, educirani. licencirani fizioterapeuti na prijedlog liječnika, no za razliku od nekiheuropskih zemalja Hrvatska i dalje nema specijaliste limfologe koji bi se bavili samo limfedemom.

Naime, ovu bolest u našoj državi liječe fizijatri, dermatovenerolozi i vaskularni kirurzi koji su posvećeni liječenju primarnih bolesti pa oboljeli od limfedema ostaju na margini.

Stalno slušamo o reformi zdravstva, o planovima i strategijama, no nama ne trebaju reforme ni strategije već terapije. I mi oboljeli od limfedema želimo živjeti, svaki dan – poručuju predstavnice splitske Inicijative ‘Život s limfedemom’.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.