Svjetski dan limfedema

Svjetski dan limfedema
D.H.

D.H.

Iz splitske inicijative upozoravaju na poteškoće s kojima se oboljeli susreću

Petu godinu za redom splitska Inicijativa ‘Život s limfedemom’ obilježava Svjetski dan limfedema 6. ožujka želeći senzibilizirati javnost i struku o ovoj bolesti.

Limfedem nije smrtonosna bolest, no nije izlječiva, riječ je o zastoju limfnog sustava zbog različitih uzroka.

– S limfedemom se može kvalitetno živjeti uz stalnu terapiju i odgovarajuću zdravstvenu skrb, no mi pacijenti nemamo dovoljnu skrb – ističu predstavnice Inicijative Ojdana Koharević i Katija Bajrić.

Teško stanje u zdravstvu, nedostatak stručnih kadrova odražava se i na liječenje oboljelih od limfedema jer bolnicama kronično nedostaju fizioterapeuti i limfoterapeuti koji provode limfne drenaže jedinu terapiju koja ovim pacijentima spašava život. Kompletna dekongestivna terapija uključuje bandažiranje i limfnu drenažu, no zbog manjka fizioterapeuta terapije su skraćene, uglavnom se provode bez bandažiranja kompresivnim zavojima, već se rade samo limfne drenaže.

Problem su i preduge liste čekanja jer prednost imaju onkološki bolesnici, pa su ostali predugo na popisu za terapiju.Tako se događa da pacijent pravo na limfnu drenažu ostvari jednom godišnje, a u preostalo vrijeme mora plaćati preskupe terapije u privatnim klinikama.

– Ne želimo biti na margini zdravstvenog sustava, želimo da se čuje za nas jer mi od svoga cilja, kvalitetnog života s limfedemom, ne odustajemo – poručuju iz splitske Inicijative.

Predstavnice Inicijative te Gordanu Miloš, predsjednicu Lige za borbu protiv raka Makarske rivijere primio je splitsko dalmatinski župan Blaženko Boban.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.