Svjetski dan psorijaze

Svjetski dan psorijaze

Foto: 

Eszter Miller from Pixabay

D.H.

D.H.

Obilježava se 29. listopada

Psorijaza je kronična kožna bolest, koja suprotno brojnim predrasudama, nije zarazna i nikako se ne može prenijeti s osobe na osobu. Znakovi psorijaze najčešće se javljaju u obliku crvenila i ljuskanja kože i to na koljenima, laktovima, šakama i vlasištu, iako se ljuskice mogu pojaviti i na bilo kojem drugom dijelu tijela.

Kako se radi o kroničnoj bolesti, potpuno izliječenje nije moguće, no cilj liječenja brojnim tretmanima jest držati bolest pod kontrolom i usporiti rast stanica, čime se ujedno i smanjuje stvaranje ljuskica na koži. Bolest se javlja u fazama, nakon naglog pogoršanja dolazi po postupnog smirivanje i nastupa faza bez izraženijih simptoma. Trenutno stanje bolesti ovisi o brojnim okidačima iz okruženja, kao što su stres, lijekovi, konzumacija alkohola i cigareta, infekcije u tijelu, ali i prehrana i hladan zrak i vjetar koji zimi često dovode do oštećenja kože, piše Mamin kutak.

Što uzrokuje psorijazu? 

Iako pravi uzročnik psorijaze još uvijek nije u potpunosti otkriven, ono što je sada poznato jest da je psorijaza reakcija organizma na neke pogreške signale koje dobiva od imunološkog sustava.

Tada stanice koje se bore protiv virusa i bakterija počinju u tijelu napadati zdrave stanice, što dovodi do prebrze obnove stanica kože, zbog čega se stvaraju ljuskice na koži. Istovremeno dolazi do proširenja krvnih živa i povećanja bijelih krvnih stanica.

Kada osoba promatrajući pojavu simptoma uoči koji su joj glavni okidači, njihovim izbjegavanjem i pravilnom njegom kože bolest se može uspješno držati pod kontrolom i istovremeno ne narušavati kvalitetu života.

Svjetski dan psorijaze

29. listopada obilježava se Svjetski dan psorijaze , čime se želi povećati svijest o psorijazi i psorijatičnom artritisu. S obzirom na brojku od 125 milijuna ljudi u svijetu koji žive sa psorijazom, svakako treba dići glas o ovoj bolesti, kako bi oboljeli imali bolju i kvalitetniju medicinsku skrb, ali i kako bi se razjasnili mitovi o psorijazi zastupljeni u društvu (svakako je najčešći onaj da je psorijaza zarazna bolest, što svakako nije), donosi Mamin kutak.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.