SZO: Cijepljenjem se godišnje sačuva pet milijuna života

SZO: Cijepljenjem se godišnje sačuva pet milijuna života

Foto: 

Ed Us / Unsplash

D.H.

D.H.

“Dug život za sve”

Globalna inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) “Svjetski tjedan cijepljenja 2022.” obilježit će se posljednjeg tjedna u travnju pod geslom “Dug život za sve”, uz poruku da se godišnje u svijetu cijepljenjem sačuva oko pet milijuna ljudskih života.

Cjepiva mogu zaštititi od više od 20 opasnih zaraznih bolesti. Također, ključna su u borbi protiv antimikrobne rezistencije (AMR) jer sprječavanjem bolesti i smanjenjem potražnje za antibioticima, čuva se njihova učinkovitost, poručuje SZO, uoči Svjetskog tjedna cijepljenja.

Mnoge su nekoć smrtonosne bolesti eliminirane zahvaljujući cijepljenju. Povećanje procijepljenosti i iskorištavanje punog potencijala istraživanja i inovacija cjepiva, znači zdraviju budućnost i sigurniji život ljudi, ističe SZO.

Globalna procijepljenost zbog covida pala na 83 posto

Od uvođenja cijepljenja protiv pandemijskog virusa samo u europskoj regiji SZO-a spašeno je gotovo pola milijuna života osoba starijih od 60 godina.

No, pandemija covida utjecala je i na dostupnost cijepljenja protiv drugih zaraznih bolesti, što je novi globalni izazov.

Globalna pokrivenost cijepljenjem u 2020., prema procjeni SZO-a, pala je na 83 posto. U istoj godini čak je 23 milijuna djece na svijetu ostalo uskraćeno za elementarna cjepiva.

Zbog rata u Ukrajini otežani su ili prekinuti programi cijepljenja, a milijunima izbjeglih nužno je osigurati zdravstvenu skrb pa tako i cijepljenje. Sve navedeno čini važnost općeg pristupa cjepivima jasnijom no ikad, ističe SZO.

Istraživanja pokazuju da ulaganje u cijepljenje jednog Europljanina protiv 17 bolesti iznosi do najviše 3500 eura ukupno, što je višestruko manje od drugih preventivnih intervencija.

Cijepljenje protiv gripe godišnje, pokazuju podaci europskih istraživanja, može uštedjeti do 332 milijuna eura samo u Europi zbog smanjenja zdravstvenih usluga.

Radna skupina pri Inovativnoj farmaceutskoj inicijativi (iF!), koja okuplja predstavnike nekih od najvećih proizvođača cjepiva na svijetu, stoga je uputila apel na važnost dostupnosti cijepljenja.

Hina

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.