Traje li potvrda o preboljenju covida šest ili 12 mjeseci?

Traje li potvrda o preboljenju covida šest ili 12 mjeseci?

Foto: 

Screenshot

D.H.

D.H.

Evo odgovora

Od utorka oko 370 tisuća osoba zaposlenih u javnom i državnom sektoru neće moći na posao bez valjane covid-potvrde, a njihove usluge neće moći koristiti ni građani koji ne zadovoljavaju neke uvjete. Oni koji nisu cijepljeni na posao će s covid potvrdom dobivenom na osnovi preboljenja.

No tu dolazi do nesporazuma – mogu li na posao u javnu službu i, recimo, u poštu i oni građani koji su preboljeli covid u posljednjih šest mjeseci ili u posljednjih 12 mjeseci?

Covid-potvrdu s QR kodom, bilo u digitalnom, bilo u fizičkom obliku, mogu dobiti oni koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli koronu i mogu to dokazati pozitivnim PCR testom.

Isključivo PCR testom, što je jasno napisano na stranici na kojoj se vade covid-potvrde u digitalnom obliku.

Naime po uredbi EU-a, preboljenje se dokazuje isključivo tako i vrijedi šest mjeseci.

No Hrvatska ima svoja pravila.

Po tim pravilima, za sve one koji rade u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, a od sutra za sve zaposlene u državnim i javnim službama, vrijedi i drugi ‘odgovarajući dokaz’, osim covid-potvrde.

Naime, ako ste preboljeli koronu prije osam ili možda 11 mjeseci, ne možete dobiti covid-potvrdu, no svejedno možete normalno na posao ili pak na roditeljski sastanak u školu.

Da biste to mogli, morate imati potvrdu liječnika primarne zdravstvene zaštite. Tu uvjet nije preboljenje u posljednjih šest, nego 12 mjeseci.

Također, uvjet nije da ste testirani PCR testom, kao što je to u slučaju covid-potvrda, već se uz PCR priznaje brzi antigenski test. No tu potvrdu liječnika moguće je dobiti i ako uopće niste bili testirani u posljednjih godinu dana ili ste bili negativni, piše T-portal.

U Odluci koja se primjenjuje od sutra stoji da nije nužno imati covid-potvrdu, niti potvrdu obiteljskog liječnika o preboljenju, već vam obiteljski liječnik može napisati potvrdu da ste tzv. vjerojatni slučaj.

Dakle ako radite u državnoj i javnoj službi, a niste cijepljeni, od sutra na posao možete i uz potvrdu obiteljskog liječnika da vam je netko u obitelji bio pozitivan na covid u posljednjih godinu dana, a s tom osobom imali ste kontakt.

Osobe koje su imale ‘dijagnosticirane COVID bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, proglašavane su takozvanim vjerojatnim slučajem te im bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom, dokazuju potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju unutar 12 mjeseci, a na temelju medicinske dokumentacije’, stoji u Odluci.

Nije navedeno odnosi li se to na slučaj u kojem ste bili službeno prijavljeni kao nečiji kontakt te u samoizolaciji ili je dovoljno priložiti svom liječniku pozitivan test nekoga od članova obitelji.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.