Tri namirnice koje treba izbaciti za zdravo srce

Tri namirnice koje treba izbaciti za zdravo srce

Foto: 

Tumisu from Pixabay

D.H.

D.H.

Pravilna prehrana je uvijek dobar odabir za zaštitu zdravlja

Kardiologinja Dr. Elizabeth Klodas, često svojim pacijentima daje savjete što jesti za zdravlje srca, a izdvaja namirnice koje nikada ne jede i one s kojima će ih rado zamijeniti.

Kruh

‘Mnogi se iznenade kada im kažem da su pekarski proizvodi i kruh najveći ‘dobavljači’ natrija u tijelo, a upravo visok unos natrija može povisiti krvni tlak koji je rizični faktor za razvoj bolesti srca i moždanog udara.

Jedno pecivo sadrži oko 500 mg natrija što je oko trećina onoga što će stručnjaci preporučiti za dnevni unos. Isto tako će rafinirani proizvodi uzrokovati porast šećera u krvi a dobro je zapamtiti da to što je kruh smeđe boje ne znači da je zdrav. Za unos dovoljne količine vlakana potražite proizvode koji u sebi sadrže žitarice koje su vidljive u svakoj kriški.

Dijetni napitci

Možda ne sadrže šećer ali se mogu poigrati s procesima u tijelu pa je tako nedavna studija otkrila kako umjetna sladila mogu ometati proizvodnju važnih proteina i crijevima koji štite od pretilosti i dijabetesa. Odaberite radije čaj koji sadrži brojne komponente dobre za zdravlje koje će se boriti protiv upala. Zeleni čaj je povezan s manjim rizikom od infarkta i moždanog udara.

Zobene pločice

Možda mislite da su zdrave, ali većinom one ne sadrže samo zob već i voće i orašaste plodove, a često im se dodaje šećer ili ulja.

Radije grickam orahe bez dodataka. Ako jedem zob onda je to obično za doručak i koristim sušeno voće kao zaslađivač’, navodi kardiologinja.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.