U Hitnu pomoć stižu – paramedikusi

U Hitnu pomoć stižu – paramedikusi

Foto: 

Hitna uživo 194

D.H.

D.H.

Medicinske sestre će ići na specijalizaciju, pa umjesto liječnika pružati prvu pomoć

Novim pravilnikom o specijalističkom usavršavanju prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine, nakon višegodišnjeg otezanja otvara se prostor za specijalizacije medicinskih sestara.

Tijekom iduće godine, prvostupnici i magistri sestrinstva moći će specijalizirati hitnu medicinu, a po završetku jednogodišnje specijalizacije kao paramedikusi samostalno pružati prvu pomoć na terenu, javlja Novi list.

Paramedikusi su medicinske sestre i tehničari sa završenim diplomskim studijem, posebno educirani za rad u hitnoj pomoći. Zdravstveni fakulteti u Hrvatskoj danas ne školuju takav kadar jer nije uspostavljen sustav specijalizacija medicinskih sestara u hitnoj medicini.

Uspostavom specijalizacija stvorit će se uvjeti da kroz godinu dana u sustav uđu prve medicinske sestre educirane za rad u hitnoj, koje će ići na teren u vozilima hitne pomoći umjesto liječnika.

Sustav paramedikusa uspješno funkcionira u većini zapadnoeuropskih država, a njegovo uvođenje u Hrvatsku već godinama zagovaraju strukovne udruge.

Prijenos ovlasti

Natječaj za specijalizacije trebao bi biti raspisan do kraja godine, jer je novac za to osiguran Nacionalnim planom oporavka i otpornosti.

Za hitnu medicinu specijalizirat će se za početak 300-tinjak visokoobrazovanih medicinskih sestara, a zdravstveni sustav dobit će prve takve paramedikuse krajem 2023. godine.

-To je prva specijalizacija medicinskih sestara u Hrvatskoj. One će imati veće kompetencije, veće ovlasti, moći će samostalno reanimirati, davati određene lijekove, po uzoru na paramedike vani koji mogu samostalno pružiti prvu pomoć i dati određenu terapiju u reanimaciji.

To je ujedno i prvi prijenos ovlasti s liječnika na medicinske sestre u našem zdravstvenom sustavu – naglašava Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara.

Planirano je da se tih 300 sestara specijalizira tijekom iduće tri godine, tako da će se i sustav hitne pomoći sukcesivno popunjavati novim kadrom.

– Neće moći do specijalizacije svi odjednom. Dio edukacije imaju na fakultetima, predavanja, a drugo je praktični dio. Poziv zdravstvenim ustanovama da iskažu interes već je upućen – kaže Gazić.

Nada se, dodaje, da će sustav specijalizacija medicinskih sestara zaživjeti te podsjeća da je prvi pravilnik o specijalizacijama napravljen još 2009. godine, a nikad nije zaživio.

– Nadam se da je sad došao čas. Sreća je što nas pritišću rokovi zbog EU financiranja, pa sada mora ići. Vanjske okolnosti malo su ga ‘pogurale’ – šali se šef HKMS-a.

Novo doba

Specijalizacija hitne medicine tek je početak novog doba kojem se u strukovnim udrugama nadaju. Povjerenstvo za sestrinstvo u Ministarstvu zdravstva trenutačno radi na ostalim specijalizacijama, jer bi se medicinske sestre trebale posebno školovati i za neka druga područja gdje mogu zamijeniti liječnike.

– Stručna društva trebaju se očitovati kakve specijalizacije bi bile poželjne i potrebne. Zasad je prikupljeno 20-ak prijedloga stručnih društava o specijalizacijama za medicinske sestre, tako da ćemo temeljem ove specijalizacije početi razvijati sve ostale specijalizacije za medicinske sestre koje rade na perfuziji, koje rade s potporama cirkulacije, sve ono što je specifično i gdje medicinske sestre obavljaju dio poslova liječnika – ističe Gazić.

Na pitanje hoće li mogućnost specijalizacije zadržati ovaj traženi medicinski kadar u Hrvatskoj, odgovara potvrdno.

– Vjerujem da će ih to zadržati u Hrvatskoj. Obećanje je da će sestre sa specijalizacijom imati veći koeficijent i veću plaću, što je logično jer imaju veće kompetencije i veće odgovornosti.

To ide u smjeru da ih se zadrži u zemlji, da im se omogući uža specijalizacija, veća odgovornost i veća primanja. Nadamo se da je to put da se svaka sestra može naći u nekoj niši zdravstva gdje će raditi zahtjevniji posao i za njega biti više plaćena – poručuje predsjednik HKMS-a.

Za uvođenje specijalizacija visokoobrazovanih medicinskih sestara za rad u timovima hitne pomoći zalažu se i liječničke udruge, jer će nekoliko stotina medicinskih sestara spremnih za zbrinjavanje unesrećenih i teško bolesnih na terenu značiti mnogo u okolnostima manjka i preopterećenosti liječnika.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.