U Istri su znatno veće šanse preživljavanja nakon srčanog zastoja nego što je europski prosjek

U Istri su znatno veće šanse preživljavanja nakon srčanog zastoja nego što je europski prosjek

Foto: 

Tanja-Denise Schantz from Pixabay

D.H.

D.H.

Od 280 d0 290 srčanih zastoja godišnje

Na današnjem aktualnom satu Županijske skupštine pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić je odgovorila, na pitanje o uspješnosti spašavanja života kao posljedice srčanih udara i infarkta u Istarskoj županiji, odnosno koliko uspješnih intervencija u toj domeni imaju djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. Kako je istaknula, u Istri se dogodi otprilike 280-290 srčanih zastoja godišnje, od čega se trećina slučajeva događa kod turista.

Rezultati preživljavanja su u Istarskoj županiji negdje na 23,8 % u 2021. godini. Za usporedbu prije formiranja Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ, Istra je bila na niskih 2,2 % uspješnosti spašavanja. U Europi se brojke kreće između 10 i 15 posto, tako da je Istarska županija u tom dijelu iznad prosjeka, piše Glas Istre.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.