Učenici i studenti, pozor: Mijenja se važna stavka oko zdravstvenog

Učenici i studenti, pozor: Mijenja se važna stavka oko zdravstvenog

Foto: 

HZZO

D.H.

D.H.

Pripazite da ne ostanete bez osiguranja

Promjenom Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju redoviti učenici i studenti od sada imaju rok za prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje od 30 dana nakon isteka školske ili akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje. Taj rok do promjene zakona iznosio je 90 dana. Promjenu navedenog roka za Srednja.hr komentirala je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

– Jedna je promjena zakona važna i za sve učenike koji sada završavaju srednju školu, a ne nastavljaju školovanje i nemaju osiguran posao. Oni sada imaju puno kraći rok da se prijave na obvezno zdravstveno osiguranje na HZZO – ranije je to bilo 90, a sada je 30 dana od dana isteka školske godine u kojoj su završili redovito školovanje. Ako zakasne, i oni mogu ostati bez osiguranja pa se nadam da će i ovim putem do nekih od njih doći ta informacija – objasnila je pučka pravobraniteljica.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju donesen u travnju posebno dotiče studente koji studiraju izvan Europske unije, primjerice u Velikoj Britaniji ili SAD-u. Oni tako sada, ako žele obvezno zdravstveno osiguranje, moraju se u podružnice HZZO-a javljati osobno svaka tri mjeseca. Pučka pravobraniteljica tada je za srednja.hr navela da ova nova obveza može dovesti do neizravne diskriminacije građana, a njezina preporuka da se od toga odustane nije bila prihvaćena.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.