Zadar na putu da postane međunarodni centar za minimalno invanzivnu ginekologiju

Zadar na putu da postane međunarodni centar za minimalno invanzivnu ginekologiju

Foto: 

Ri_Ya / Pixabay

D.H.

D.H.

Kirurši nož gubi bitku

Iduće godine Zadar bi trebao postati prvi međunarodni centar u Hrvatskoj za minimalno invanzivnu ginekologiju. Kirurški nož gubi bitku u ginekologiji u odnosu na endoskopiju. Uz obrazovanje domaćih i stranih ginekologa-kirurga, upravo u Zadru, najbitnije je da to ujedno podiže i kvalitetu liječničke usluge i za pacijentice.

Dva mlada zadarska liječnika imaju velike ambicije da nauče sve najnovije iz svijeta ginekološke kirurgije. I ne samo to nego da sva svoja znanja i vještine prenesu i mnogo starijim kolegama iz Zadra, Hrvatske i cijeloga svijeta. Ovako je to bilo nedavno u zadarskoj bolnici na edukaciji iz ginekološke endoskopije, javlja HRT.

– Moramo skupiti određeni broj ispitanika i polaznika gdje mi kao mentori evaluiramo i certificiramo njih i nakon toga dolazi neka vrsta Odbora europskog društva za ginekološku endokrinologiju koje procjenjuje naš centar – rekao je Frane Markulić, specijalist ginekologije iz Zadra.

Još nekoliko ovakvih intenzivnih tečaja, te valjana, odgovarajuća, skupa oprema i Zadar bi početkom iduće godine trebao postati Centar minimalno invanzivne ginekologije, s ova dva instruktora, s tendencijom širenja kadra.

– Međunarodnog u Zadru gdje će se moći doći educirati ginekolozi iz cijeloga svijeta kako bi dobili međunarodno priznati certifikat – dodao je Luka Matak, specijalist ginekologije.

Davne 1999. izvela se prva laparaskopska operacija na zadarskoj ginekologiji. Klasične operacije sve se više istiskuju.

– Mi danas otprilike na odjelu ginekologije gotovo 85 posto zahvata radimo endoskopskim putem – rekao je Luka Matak.

Što bolja znanja i vještine iz minimalno invanzivne laparaskopije u odnosu na klasičnu kirurgiju znače za naše pacijentice?

– U smislu postoperativnog oporavka, u smislu smanjenja komplikacija operacije i ono što mi zovemo morbiditeta – objasnio je Frane Markulić.

Oprema se nabavlja i financirat će se mahom europskim novcem.

– To su izrazito sofisticirane stanice koje služe za simulaciju stvarnih uvjeta u ginekološkim operacijama – rekao je Frane Markulić.

Kad je već potrebna, svaka kvalitetnija liječnička usluga, itekako, veseli pacijentice. A upravo minimalno invazivan ginekološki zahvat jamči, među ostalim, i kvalitetniji život nakon operacije.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.