Zadarska bolnica nastavlja s programom preventivnih sistematskih pregleda za branitelje

Zadarska bolnica nastavlja s programom preventivnih sistematskih pregleda za branitelje

Foto: 

Cropped shot of an unrecognizable male doctor standing with his arms folded inside of a hospital during the day and copy space

D.H.

D.H.

Potpisani novi ugovori

Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatski branitelja nastavlja se i u 2024. godini. Predstavnici Ministarstva branitelja, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo i 33 zdravstvene ustanove iz cijele Hrvatske potpisali su sporazume za nastavak projekta, a među potpisnicama ugovora je i Opća bolnica Zadar. Projekt je to koji se provodi 8 godina radi prevencije i smanjenja smrtnosti, a od tada su u bazu pregleda upisani podaci za gotovo 85.000 branitelja.

‘Koliko su važni ovi pregledi i ulaganje u prevenciju, vidljivo je iz podatka da je tijekom ovih pregleda otkriveno čak 53.000 novootkrivenih ili sumnjivih bolesti kod hrvatskih branitelja. Odnosno, samo 7,8% branitelja imalo je potpuno uredan nalaz sistematskih pregleda, dok su ostali upućeni na daljnju dijagnostičku obradu ili liječenje. Cilj je smanjiti broj prijevremenih smrti, invaliditeta i onesposobljenosti te povećati mogućnost izlječenja i produžiti očekivano trajanje i kvalitetu života hrvatskih branitelja’, kazao je ministar hrvaskih branitelja Tomo Medved.

Ministar zdravstva, Vili Beroš, najavio je i jednu novinu. Uz testiranje na PSA, mamografiju te rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva, uvodi se i niskodozni CT za rano otkrivanje karcinoma pluća. Ova je pretraga braniteljima dostupna u zadarskoj bolnici.

‘Umjesto običnog rendgena radi se niskodozni CT. Tako ćemo moći popratiti probleme ne samo pluća nego i probleme krvožilnog sustava’, kazao je ravnatelj bolnice Željko Čulina, dr.med. Ističe i kako naša ustanova bilježi velik odaziv braniteljske populacije na preventivne sistematske preglede. Lani ih je obavljeno 1005.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je praćenjem zdravstvenog stanja branitelja ustanovljeno da je ono slično općoj populaciji i da je potrebna promjena stila života i odricanje od nezdravih navika. Od 90.000 pregledanih branitelja, tek nešto manje od 10 posto nije trebalo daljnji dijagnostički ili terapijski postupak, upozorio je.

Pozivi za sistematske preglede braniteljima će stizati na kućnu adresu. Ova ranjiva skupina zaslužuje posebnu pozornost, složili su se svi potpisnici sporazuma. Za vrijeme Domovinskog rata branitelji se nisu štedjeli na prvoj crti obrane, a sada, zahvaljujući preventivnim pregledima, svoje živote mogu produžiti, piše 057 Info.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.