ZNANSTVENICI TVRDE ‘Otkrili smo kako nastaju glavobolje i migrene’

ZNANSTVENICI TVRDE ‘Otkrili smo kako nastaju glavobolje i migrene’

Foto: 

fairpharma from Pixabay

D.H.

D.H.

‘Uzrok nema veze s glavom’

Istraživački tim u Njemačkoj proučavao je magnetsku rezonancu 50 pacijenata kako bi analizirao povezanost između učestalosti glavobolje, bola u vratu i mišića lica

Tenzijske glavobolje i migrene najčešći su tipovi glavobolja, ali točan uzrok nikad nije pronađen. Njemački tim znanstvenika proučavao je rezultate magnetske rezonance 50 pacijenata, a posebno su se usredotočili na trapezoidne mišiće, koji se protežu preko stražnjeg dijela vrata i ramena i vode do glave i lopatica, piše Ordinacija.

Otkrili su da oni koji pate i od tenzijskih glavobolja i od migrena imaju veće naprezanje tih mišića, te su izravno posljedica toga.

Sve kreće od vrata

MR skeniranja pokazala su također da su u danima kad su patili od bolova u glavi i vratu sudionici istraživanja imali i više nelagode u predjelu vrata, što je pokazalo da su ti mišići bili upaljeni, piše New York Post.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu, koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, ozlijede i stres, može biti povezana s tenzionim glavoboljama i migrenama.

Naša otkrića podupiru ulogu vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja, rekao je dr. Nico Sollmann i dodao da tretmani koji ciljaju mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje.

Masaža je bolja od lijekova

Osobama koje boluju od migrene preporučuje se kontrola kod liječnika opće prakse i neurologa, što će osigurati pravovremenu dijagnostiku i liječenje.

Neinvazivne opcije liječenja, koje direktno ciljaju na mjesto bola u vratnim mišićima, poput masaže ili akupunkture, mogu biti vrlo učinkovite i sigurnije od lijekova, rekao je Sollmann.

Ljudima koji pate od migrena također se preporučuje dovoljno sati sna, manje stresa te pravilna prehrana.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.