1.125 oboljelih od gripe

1.125 oboljelih od gripe
D.H.

D.H.

„U 90% subtipiziranih uzoraka utvrđen je  podtip A/H1N1/pdm09, a u 10% podtip A/H3N2“

U Hrvatskoj je, zaključno s 30. prosinca 2018. godine, službeno registrirano ukupno 1.125 oboljelih od kliničke gripe, što očekivano ukazuje na uzlazni trend obolijevanja tijekom sezone gripe 2018./2019., objavio je danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Od ukupno 1.125 prijava, većina ih je pristigla u posljednja tri tjedna. Najveći broj prijava tijekom dosadašnje sezone stigao je iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u mlađim dobnim skupinama, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tijekom 52. tjedna virus gripe potvrđen je u 46 % uzoraka pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske, što ukazuje na umjereni intenzitet cirkulacije virusa, i to dominantno virus gripe tip A. U 90% subtipiziranih uzoraka utvrđen je  podtip A/H1N1/pdm09, a u 10% podtip A/H3N2.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama Europske unije se bilježi niska aktivnost gripe, i to dominantno virusa gripe A, stoji u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.