Antikorupcija u zdravstvu

Antikorupcija u zdravstvu
D.H.

D.H.

“Hrvatska udruga za zaštitu pacijenata nudi anketu”

Reguliranje koruptivnih aktivnosti u zdravstvenom sustavu je kompleksan i zahtjevan zadatak. Stoga je Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata® razvila strategiju postavljanja direktnih pitanja putem online upitnika dostupnog svima u projektu „Antikorupcija u zdravstvu“.

“Zdravstveni profesionalci kao provoditelji zdravstvene skrbi imaju širok opseg mogućnosti za korupciju jer imaju jak utjecaj za donošenja medicinskih odluka, uključujući vrijeme za pretrage i zahvate. Imamo sreću da smo u Hrvatskoj u kojoj postoji javno zdravstvo dostupno svima i da u provođenju tih odluka zdravstveni profesionalci djeluju u smjeru koji je u najboljem interesu za pacijenata”, poručuju iz Udruge.

No, ističu kako ponekad , ako su motivirani izravnom financijskom dobiti, pojedinci krše zakon koji nalaze obvezu držati se profesionalnih standarda i etičkih načela koja su izričito namijenjena odvraćanju od korupcije.

“Posljedično, zdravstveni profesionalci su u jedinstvenoj poziciji da kažu potrošaču koju uslugu treba kupiti, iako se novcem ne kupuje ni ljubav niti poštovanje već samo usluga koja ne mora uvijek biti uspješna.

U slučaju kada su državni zaposlenici i plaćeni u obliku glavarine (capitation), tada je u njihovom interesu da pruže najmanju moguću uslugu koja osigurava zdravstvenu skrb pojedinca”, naglašavaju.

Gubitkom licence za rad zbog nesavjesnog liječenja i korupcije ostavlja bolnicu bez vrhunskih stručnjaka i liječnika kojih nam ionako nedostaje, a istovremeno se postavlja pitanje zašto netko s vrhunskim znanjem ne radi privatno i tako osigura sebi zarađen novac na legalan način, jer je u javnom zdravstvu potplaćen. Kao intervencija protiv korupcije je sigurno povećanje plaća zdravstvenim radnicima, iako mala mogućnost zarade nije jedini uzrok, ali je sigurno glavni krivac za isto, uvjereni su u Hrvatskoj udruzi za zaštitu prava pacijenata.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u Akcijskom planu uz strategiju suzbijanja korupcije posebno poglavlje je obratila zdravstvenom sustavu.

Korupcija je prisutna u svim zemljama svijeta, u svim segmentima društva, pa tako i u zdravstvenom sustavu, što ima nesagledive posljedice jer direktno utječe na dostupnost, pravičnost i ishode zdravstvene zaštite. (Acta Med Croatica, 68 (2014) 243-246, I.Marasović Šušnjara)

I zato korupciju moramo iskorijeniti zajedno jer odgovorni su svi i oni koji daju mito i oni koji ga primaju.

Budimo odgovorni i čuvajmo naš zdravstveni sustav!

Molimo da ovu anketu podijelite i učinite je dostupnom i znanom svima.

https://goo.gl/forms/Kc6wLf9UUHuFqOKg2

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.